Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

Osho


Τα βιβλία του Osho ( όπως και του Κρισναμούρτι , κ.α ) τα έχω στη βιβλιοθήκη μου ως μέσο ενθύμησης του εαυτού μου ...με βοηθάνε στο να μην με ξεχνάω εκείνες τις εποχές που νιώθεις ότι η ζωή σε προσπερνάει μέσα στη θολούρα της καθημερινότητας .... μου προσφέρουν την υπενθύμιση μιας παύσης μέσα στο συνεχές νοητικό τρέξιμο που απαιτεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής .

"Δεν είμαι ενας ορθολογιστής.

Είμαι ενας υπαρξιστής.


Πιστεύω σ' αυτό το χωρίς νόημα, όμορφο χάος της ύπαρξης,
και είμαι έτοιμος να το ακολουθήσω οπουδήποτε κι αν οδηγεί.

Δεν έχω κάποιο σκοπό, επειδή η ίδια η ύπαρξη δεν έχει σκοπό.

Απλώς είναι εκεί, ανθίζοντας, ωριμάζοντας, χορεύοντας -- αλλά μη ρωτάς γιατί.


Απλώς ενα ξεχύλισμα ενέργειας, χωρίς κανένα λόγο.

Είμαι με την ύπαρξη."
Προσωπικά διαφωνώ στο ότι η ύπαρξη μας οφείλεται σε κάποιο τυχαίο γεγονός χωρίς νόημα .... όμως δεν θα μπορούσα να πω ότι δεν με βρίσκει σύμφωνο το μεγαλύτερο μέρος του σκεπτικού του .... ο Osho σε καλεί να κοιτάξεις μέσα σου για να γνωρίσεις ποιος είσαι ."Δεν θέλω να προσηλυτίσω κανέναν.

Θέλω, απλά, ο καθένας να είναι ο εαυτός του.

Θέλω ν' αλλάζω όλες τις αρνητικές στάσης ζωής, που έχουν επιβληθεί στον άνθρωπο και να τελειώσει έτσι κάθε μορφή σκλαβιάς και ν' αρχίσει αυθόρμητα ο χορός...

Εγώ διδάσκω τη ζωή, διδάσκω την αγάπη, τη μουσική, διδάσκω τη σιωπή.

Για μένα, αυτά είναι τα στοιχεία κάθε αυθεντικής θρησκευτικότητας."

Γεννήθηκε στον Ινδία το 1931 ..... δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Τζαμπαλπούρ πριν ιδρύσει την Κοινότητά του στην Πούνα της Ινδίας. Σύντομα η Κοινότητα εξελίχθηκε στο πιο διάσημο σημείο συνάντησης για χιλιάδες αναζητητές που θέλουν να βιώσουν την εμπειρία του διαλογισμού και της εσωτερικής μεταμόρφωσης.
Οι διδασκαλίες του έχουν επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε ηλικίας και κοινωνικής ομάδας....θεωρείται ως ένας από τους δέκα ανθρώπους -που μαζί με τον Γκάντι, τον Νεχρού και τον Βούδα- έχουν αλλάξει το πεπρωμένο της Ινδίας."Το καθήκον μου για την ωρίμανση σας είναι κυρίως το να σας κάνω ανεξάρτητους από εμένα.
Κάθε είδος εξάρτησης είναι σκλαβιά και η πνευματική εξάρτηση είναι η χειρότερη από όλες.
Έκανα οτιδήποτε δυνατό για να γνωρίσετε την ατομικότητά σας, την ελευθερία σας, την απόλυτη ικανότητά σας να ωριμάζετε χωρίς τη βοήθεια κανενός.
Επιθυμώ πραγματικά να μην παίρνετε τα λόγια μου σαν να σας μεταδίδουν κάποιες πληροφορίες.
Εγώ δεν σας διδάσκω τίποτα. Δεν έχω κανένα μήνυμα...
Δεν πειράζει που ο κόσμος βρίσκει ότι είμαι γεμάτος αντιθέσεις, γιατί μόνο έναν πολύ ξεπερασμένο λόγιο τον απασχολεί να λέει λογικά πράγματα. Αντίθετα υπάρχει ένας άνθρωπος που μιλάει, όχι για να μεταδώσει γνώσεις, αλλά ποίηση, νόημα, ένα άρωμα, μια παρουσία...

Εγώ δεν έχω τίποτα να σας πω, αλλά έχω πολλά να μοιραστώ μαζί σας."


"Θέλω να δημιουργήσω ανθρώπους που να είναι κύριοι του εαυτού τους.
Ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως πολλούς ανθρώπους επίγνωσης, αγάπης, ελευθερίας και εντιμότητας.
Μόνο αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν τη συγκεκριμένη πνευματική ατμόσφαιρα, η οποία μπορεί να αποτρέψει αυτόν τον κόσμο από το να καταστραφεί από τις αυτοκτονικές δυνάμεις που είναι τόσο ισχυρές.


Δεν είναι όμως πιο ισχυρές από την αγάπη."Χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως σύγχρονος Ιησούς ..... το κύριο θέμα της "διδασκαλίας" του ήταν η αγάπη ..... αγάπη χωρίς όρους και χωρίς εξαρτήσεις .


"Αγάπη είναι το μοίρασμα της χαράς που ξεχειλίζει.
Δεν μπορείς να την κρατήσεις, πρέπει να τη μοιραστείς.
Τότε η αγάπη είναι ποίηση, κάτι το απίστευτα όμορφο, κάτι που δεν είναι αυτού του κόσμου, κάτι που έρχεται από την άλλη διάσταση.
Μάθε την τέχνη της αγάπης, μάθε την τέχνη ώστε όλα όσα εμποδίζουν την αγάπη να τα βάλεις στην άκρη.
Είναι όπως, όταν σκάβεις ένα πηγάδι:
Συνεχώς βάζεις στην άκρη στρώματα από χώμα, πέτρες, βράχια και ξαφνικά, νάτο, το νερό.
Το νερό ήταν πάντα εκεί, ήταν ένα υπόγειο ρεύμα.
Τώρα που έχεις βάλει στην άκρη όλα τα εμπόδια, το νερό είναι προσιτό.
Έτσι είναι και η αγάπη: είναι το υπόγειο ρεύμα της οντότητάς σου.
Ήδη ρέει, υπάρχουν όμως τόσες πέτρες, τόσα στρώματα από χώμα που πρέπει να μπουν στην άκρη."Στα λόγια του Osho η πνευματικότητα περνάει σε άλλη διάσταση ."Το ιερό και το βέβηλο είναι αφηρημένες ιδέες που πρέπει να εξαλειφθούν.
Η σεξουαλική πράξη μπορεί να είναι ιερή και η προσευχή ενός Πάπα μπορεί να είναι βέβηλη.""Τα δόγματα είναι σαν τα αποτυπώματα των ποδιών.
Μια μέρα κάποιος περπάτησε εκεί, όμως ο ίδιος δεν βρίσκεται πια εκεί.
Μόνο τα αποτυπώματά του έμειναν πάνω στην άμμο, στην άμμο του χρόνου.
Ένας βούδας περπατάει, τα αποτυπώματα μένουν κι εσύ λατρεύεις εκείνα τα αποτυπώματα επί αιώνες.
Τώρα δεν υπάρχει κανένας εκεί.
Απλώς ένα σχήμα πάνω στην άμμο και τίποτε άλλο.


Τα δόγματα είναι μορφές μέσα στο νου, όπως ακριβώς τα αποτυπώματα.
Ναι, κάποιος ήταν εδώ κάποτε, μα δεν είναι πια εδώ.
Κι εσύ συνεχίζεις να λατρεύεις εκείνες τις απολιθωμένες μορφές.
Και μη νομίζεις ότι έχεις γίνει θρησκευτικός, αλλιώς θα χάσεις.
Για να υπάρξει θρησκεία, πρέπει να την αναζητήσεις από μόνος σου.
Είναι μια προσωπική ανάπτυξη, μια προσωπική συνάντηση με την πραγματικότητα, πρόσωπο με πρόσωπο, άμεση και χωρίς μεσολάβηση.
Δεν έχει καμία σχέση με την παράδοση του παρελθόντος.
Πρέπει να αναπτυχθείς μέσα της.
Πρέπει να της επιτρέψεις να αναπτυχθεί μέσα σου.

Η θρησκεία είναι επανάσταση, όχι προσαρμογή.
Δεν είναι πεποίθηση στην οποία έχεις φτάσει διανοητικά.
Είναι αφύπνιση ολόκληρου του είναι σου.
Ασφαλώς μπορείς να γεννηθείς μέσα σε μια ιδεολογία, μπορείς
να μάθεις θεολογία, λόγια σχετικά με το Θεό, θεωρίες σχετικά με το Θεό, δόγματα και δοξασίες, το να γνωρίζεις όμως σχετικά με το Θεό δεν έχει καμία σχέση με το να γνωρίζεις τον ίδιο το Θεό.


Το πουλί είναι η θρησκεία και όχι το κλουβί, ενώ το πουλί είναι μέσα σε κλουβί.
Το πουλί δεν μπορεί να πετάξει.
Του έχουν κόψει τα φτερά του.
Το πουλί έχει φυλακιστεί σε ένα χρυσό κλουβί, όμορφα στολισμένο, πολύ ακριβό, πολύτιμο, τώρα όμως είναι πιο σημαντικό το κλουβί από το πουλί.
Και σιγά σιγά, οι άνθρωποι θα ξεχάσουν εντελώς το πουλί, επειδή το πουλί θα πεθάνει και θα λατρεύουν το κλουβί και θα το στολίζουν ολοένα και περισσότερο και θα ανεγερθούν ναοί γύρω του και μεγάλη παράδοση, κατεστημένο και κανένας δεν σκοτίζεται για το πού είναι το πουλί.
Ένα πτώμα μέσα σε ένα χρυσό κλουβί.Δεν είμαι οπαδός κανενός. Είμαι όμως χριστιανός, όπως είναι χριστιανός ο Ιησούς. Ήταν χριστιανός ο Ιησούς; Ο χριστιανισμός δεν υπήρξε ποτέ πριν. Πώς μπορούσε να είναι χριστιανός; Αν ο Ιησούς είναι χριστιανός, τότε είμαι χριστιανός. Αλλιώς όμως δεν είμαι τίποτε."Θεωρήθηκε αναρχικός κι επικίνδυνος από την κοινωνία την οποία πάντα καυτηρίαζε ως υπέυθυνη για τη σκλαβιά του σύγχρονου ανθρώπου και για τις κάθε μορφής εξαρτήσεις .
"Κάθε παιδί, από την αρχή-αρχή, μόλις συνειδητοποιεί τις προθέσεις της κοινωνίας, των γονιών, της οικογένειας, του εκπαιδευτικού συστήματος, του έθνους, όλων των θρησκειών, μόλις συνειδητοποιεί τις προθέσεις τους, αρχίζει να κλείνεται στον εαυτό του.

Αρχίζει να γίνεται αμυντικό, από φόβο, επειδή έχει να αντιμετωπίσει μια τρομακτική δύναμη. Και είναι τόσο μικρό και τόσο εύθραυστο, τόσο ευάλωτο, τόσο αβοήθητο, τόσο εξαρτημένο από τους ίδιους ανθρώπους, εναντίον των οποίων πρέπει να προστατέψει τον ίδιο του τον εαυτό.


Το πρόβλημα γίνεται περισσότερο πολύπλοκο, επειδή οι άνθρωποι από τους οποίους πρέπει να προστατέψει τον εαυτό του είναι οι άνθρωποι που νομίζουν ότι το αγαπούν.
Οι προθέσεις τους είναι καλές, τους λείπει όμως η συνειδητότητα. Κοιμούνται βαθιά.

Δεν ξέρουν πως είναι μαριονέτες στα χέρια μιας τυφλής δύναμης, που ονομάζεται κοινωνία, κατεστημένο."
"Η λογική είναι πολλή μικρή, η ζωή είναι πελώρια. Η λογική έχει χρηστική αξία, είναι εφεύρεση του ανθρώπου. Η ζωή δεν είναι χρηστική., δεν είναι εφεύρεση του ανθρώπου , αντίθετα, ο άνθρωπος είναι εφεύρεση της ζωής. Η λογική είναι μονοδιάστατη, η ζωή είναι πολυδιάστατη.

Επί χιλιάδες χρόνια όμως, ο άνθρωπος διαπαιδαγωγείται έτσι ώστε να πιστεύει ότι η λογική και η ζωή είναι συνώνυμα.
Αυτό κατάστρεψε όλη τη χαρά της καρδιάς του ανθρώπου. Κατάστρεψε το πολυτιμότερο πράγμα που έχει η ύπαρξη:
Δηλητηρίασε την ικανότητα
του ανθρώπου να αγαπά, γιατί η λογική στρέφεται κατά της αγάπης, η λογική στρέφεται κατά της μακαριότητας, η λογική στρέφεται κατά της διαλογιστικότητας, η λογική στρέφεται κατά της θεϊκότητας.
Αλλά
η λογική είναι καλή στο πάρε-δώσε της αγοράς, είναι υπολογιστική, μαθηματική.

Η λογική είναι καλή σε σχέση με τα πράγματα, αλλά δεν
είναι καλή σε σχέση με τα πρόσωπα

Η αμφισβήτηση είναι φυσική, έμφυτη ιδιότητα του είναι σου είναι δοσμένη από το Θεό. Χρησιμοποίησε την, γιατί περιέχει τρομακτική δύναμη. Είναι όργανο για την ανακάλυψη της αλήθειας. Η αμφισβήτηση είναι μέθοδος για την ανακάλυψη της αλήθειας. Η αμφισβήτηση δεν είναι εχθρός της αλήθειας, είναι ο μόνος της φίλος."
Στάθηκε απέναντι στα πολλά λόγια και σε κάθε μορφή φιλοσοφίας .....
"Οι άνθρωποι είναι πραγματικά ανόητοι.
Αν δεν καταλαβαίνουν κάτι, αρχίζουν να το σέβονται, επειδή θεωρούν ότι πρέπει να είναι κάτι πολύ μυστηριακό: «Αφού εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, εγώ, ένας άνθρωπος τόσο έξυπνος, τόσο ευφυής, αφού εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, πρέπει να είναι κάτι πάρα πολύ βαθύ και μυστηριακό.» Και πολλοί άνθρωποι εκμεταλλεύονται τέτοιες συμπεριφορές. Πολλοί άνθρωποι!

Αν διαβάσεις τα βιβλία του Χέγκελ, θα βρεις ότι αυτό κάνει.
Συνέχεια προσπαθεί να κάνει το κάθε τι όσο πιο δύσκολο γίνεται.
Δεν είναι δύσκολο! Είναι καλή άσκηση να μελετήσεις τον Χέγκελ, το Γερμανό φιλόσοφο
.
Αν μπορεί να πει κάτι με μια πρόταση, θα γυρίζει γύρω γύρω, σε πολλές σελίδες. Γράφει μεγάλες προτάσεις, μερικές φορές μια πρόταση σε μία σελίδα και δεν θα μπορείς ούτε την αρχή της πρότασης να θυμηθείς, όταν φτάσεις στο τέλος. Θα πρέπει να την ξαναδιαβάσεις ξανά και ξανά. Και προκαλεί σύγχυση.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προκαλούν σύγχυση, εκμεταλλευόμενοι την ανθρώπινη ανοησία να πιστεύεις πως ό,τι δεν μπορείς να καταλάβεις πρέπει να είναι κάτι ανώτερο, κάτι μεγαλειώδες, από το άγνωστο, από το μυστηριακό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκμεταλλευτές.

Με τους σοφούς ανθρώπους συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Μιλούν με μικρές προτάσεις. Οι προτάσεις τους δεν είναι τόσο σύνθετες, είναι απλές. Οτιδήποτε λένε μπορεί να κατανοηθεί από οποιονδήποτε που έχει φυσιολογική ευφυΐα
Δεν προκαλούν σύγχυση.
Ό,τι διδάσκουν είναι πάρα πολύ απλό — απλό, όπως είναι απλή η ζωή, απλό, όπως είναι απλή η ύπαρξη, όπως είναι απλά τα ποτάμια και τα βουνά, όπως είναι απλά τα πουλιά και τα δέντρα.

Οι σοφοί άνθρωποι είναι απλοί και τους καταλαβαίνουν οι περισσότεροι. Όσο περισσότερο όμως τους καταλαβαίνεις, όσο βαθύτερα διεισδύεις μέσα στην απλότητα τους, τόσο περισσότερο βρίσκεις να ανοίγονται καινούργιες διαστάσεις μυστηρίου.
Τα λόγια τους είναι απλά, αυτό όμως που θέλουν να δείξουν είναι μυστηριακό.
Δείχνουν με απλό τρόπο, αυτό που δείχνουν όμως είναι μυστηριακό.

Η τώρα ζωή είναι μια ζούγκλα από λέξεις και δεν θα μπορέσεις να βγεις από τη ζούγκλα. Η πολυμάθεια είναι τόσο μεγάλη ζούγκλα , για την ακρίβεια, είναι η μόνη ζούγκλα που απόμεινε στον κόσμο.


"Ο νους ποτέ δεν μπορεί να είναι ευφυής. Μόνον ο μη-νους είναι ευφυής. Μόνον ο μη-νους είναι πρωτότυπος και ριζοσπαστικός. Μόνον ο μη-νους είναι επαναστατικός. η επανάσταση εν δράσει.
Ο νους σε αποβλακώνει κατά κάποιον τρόπο. Φορτωμένος με αναμνήσεις του παρελθόντος, φορτωμένος με τις προβολές του μέλλοντος, συνεχίζεις να ζεις στο ελάχιστο. Δεν ζεις στο μέγιστο.
Η φλόγα σου παραμένει πολλή θαμπή. Μόλις αρχίσεις να ξεφορτώνεσαι τις σκέψεις, τη σκόνη που έχεις μαζέψει από το παρελθόν, η φλόγα υψώνεται καθαρή, λαμπρή, ζωντανή, φρέσκια.
Ολόκληρη η ζωή σου γίνεται φλόγα, φλόγα χωρίς καθόλου καπνό. Αυτό είναι η επίγνωση."


Η επιθυμία λειτουργεί σαν προϋπόθεση για την ευτυχία σου, "Θα είμαι ευτυχισμένος αν αποκτήσω αυτή τη γυναίκα, αυτό το σπίτι, αυτό το αυτοκίνητο." Έτσι, η εκπλήρωση της επιθυμίας γίνεται προϋπόθεση της ευτυχίας σου. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνεις είναι να βάζεις άχρηστα εμπόδια ανάμεσα σ' εσένα και την ευτυχία σου. Πρώτα βάζεις την προϋπόθεση: "Θα είμαι ευτυχισμένος αν συμβεί αυτό." Όσο πιο δύσκολος είναι ο στόχος, τόσο περισσότερο ενθουσιάζεσαι, τόσο περισσότερο σε προκαλεί. Την ημέρα όμως που εκπληρώνεται η επιθυμία, αισθάνεσαι ανακούφιση. Τώρα έχεις το αποτέλεσμα μέσα στα χέρια σου και αισθάνεσαι όμορφα, επειδή έχεις ανακουφιστεί.

Στην πραγματικότητα, αυτό που σε κάνει να νιώθεις όμορφα δεν είναι η ίδια η επίτευξη της επιθυμίας - επειδή πολύ σύντομα θα έρθει μια άλλη επιθυμία ως υποτιθέμενη προυπόθέση για την ευτυχία σου - αλλά η ανακούφιση που αισθάνεσαι, επειδή τέλειωσε η αγωνία, ο πυρετός, ο πόνος που εσύ ο ίδιος προκάλεσες.
Και πόσο κρατάει αυτή π υποτιθέμενη ευτυχία που νιώθεις, από την επίτευξη της επιθυμίας σου; Μόνο λίγες στιγμές κι ύστερα αρχίζεις να διψάς για κάτι άλλο.
"Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και κάθε φορά μάζευε όλο και περισσότερο κόσμο στις ομιλίες του ....σε κάποιο ταξίδι του στις Ηνωμένες πολιτείες αρρώστησε .... έρευνα Ιταλών δημοσιογράφων έδειξε ότι αιτία ήταν η έκθεση σε ραδιενεργό υλικό ..... είχε αρχίσει να γίνεται επικίνδυνος αφου στην ομιλία του στο Όρεγκον είχαν έρθει να τον ακούσουν πάνω από 30.000 άτομα ...με την υγεία του έτσι εύθραυστη πέρασε και από την Ελλάδα καλεσμένος του Κούνδουρου ..... εμφανίστηκε στην Κρήτη κι ενώ είχε εκδώσει κανονική βίζα με ισχύ ενός μηνός συνελήφθη από την ασφάλεια και απελάθηκε για λόγους " ύψιστης εθνικής ασφάλειας ".... 21 άλλες χώρες αρνήθηκαν την είσοδό του στην επικράτειά τους σε κείνο το ταξίδι .


Πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα το 1990 στην Ινδία .


"
Γύρισα τον κόσμο. Μία εμπειρία μετά την άλλη, όλες ίδιες. Όλες οι δημοκρατίες είναι μία απάτη. Όλες οι ιδεολογίες για την ελευθερία, την ελευθερία του λόγου, είναι μια απάτη."


Μια μικρή ανάρτηση όπως αυτή δεν φτάνει για να θίξει όλα τα θέματα με τα οποία είχε ασχοληθεί και να φωτίσει όλη τη "διδασκαλία" του ....παραθέτω μερικές ακόμη φράσεις του ."Μην σκέφτεστε ποτέ πως πρέπει να πάτε κάπου αλλού. Μπορείτε να μεταμορφώσετε τον εαυτό σας και να βρείτε τα πάντα που χρειάζεστε εκεί που είστε."

"Το "κάπου αλλού" είναι μια ύπουλη στρατηγική του νου που προσπαθεί να σας περιπλανήσει.
Το "εκεί και τότε" είναι χίμαιρα.
Το "εδώ και τώρα" είναι η μοναδική πραγματικότητα"


"Η δημιουργικότητα είναι ο Θεός, και αν νιώθετε κάποια παρακίνηση για δημιουργία, να ξέρετε ότι είναι παρακίνηση για να συναντηθείτε με τον Θεό. Εάν η δημιουργικότητα δεν πηγάζει από την σιωπή, από την ησυχία, από την κατανόηση και αγάπη, τότε είναι επικίνδυνη"

"Η ιστορία αποτελείται από μια συλλογή καθημερινών πολύ επιπόλαιων εφημερίδων."

"Μέχρι η αλήθεια να γίνει προσωπική εμπειρία, ότι και να νομίζετε γι’ αυτήν θα είναι στην πραγματικότητα μόνον μια άποψη.
Και όλες οι απόψεις και πεποιθήσεις είναι απλά ψέματα και όλοι οι πεπεισμένοι τυφλοί."


"Εάν θέλετε αληθινές σχέσεις αγάπης, πρέπει να ξεχάσετε την πολιτική πιέσεων.
Μην προσπαθείτε να κυριαρχήσετε πάνω στον άλλο και μην αφήσετε τον άλλο να κυριαρχήσει πάνω σας.

Πρέπει να ξέρετε ότι η ελευθερία είναι η ανώτερη αξία και όταν η αγάπη δεν σας δίνει την ελευθερία, τότε δεν είναι αγάπη. Η ελευθερία είναι το κριτήριο."
"Είναι πολύ παράξενο όταν οι άνθρωποι που δεν ξέρουν τι είναι προσπαθούν να γίνουν κάτι. Δεν κάνουν καμιά προσπάθεια να γνωρίσουν τι είναι αυτή τη στιγμή, ποια είναι η ουσία τους και κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια για να γίνουν κάτι. Το να γίνεις κάτι είναι η ασθένεια της ψυχής"

"Για να φτάσει κάποιος στην κατάσταση της Κατανόησης, πρέπει πρώτα απ’ όλα να υιοθετήσει την κατάσταση της μη κατάκρισης"

"Ο νους είναι το πιο ταπεινό τμήμα της συνείδησής μας. Είναι καλός για να γνωρίζουμε τον εξωτερικό κόσμο, αλλά είναι άχρηστος εάν θέλετε να κάνετε ένα εσωτερικό ταξίδι."

"Μόνον οι άνθρωποι που δεν προσπάθησαν να γνωρίσουν τον εαυτό τους, κουβαλάνε μαζί τους τις γνώμες των άλλων και χρειάζονται την υποστήριξη των άλλων."

"Ο αληθινός άνθρωπος παραμένει συνηθισμένος, εντελώς συνηθισμένος. Κανένας δεν ξέρει ποιος είναι, κανένας δε ξέρει τι θησαυρό κουβαλάει μέσα του. Ποτέ δεν διαφημίζεται, ποτέ δεν προσπαθεί να προβληθεί."


"Ένας ελεύθερος άνθρωπος ανήκει στον εαυτό του και σε κανέναν άλλον. Ένας ελεύθερος άνθρωπος είναι απλώς μια ενέργεια, χωρίς όνομα, χωρίς μορφή, χωρίς φυλή, χωρίς έθνος"

"Το να γίνεσαι είναι αρρώστια, το να είσαι είναι υγεία"

"Το αύριο σημαίνει απλώς αυτό που δεν έρχεται ποτέ. Είναι η αναβολή της ζωής. Είναι μια άτολμη στρατηγική για να εξακολουθείς να υποφέρεις""Χρειάζεσαι την προσοχή των άλλων.
Με εκατομμύρια τρόπους προσελκύεις την προσοχή των άλλων. Ντύνεσαι με έναν ορισμένο τρόπο, προσπαθείς να φαίνεσαι όμορφος, έχεις καλή συμπεριφορά, γίνεσαι πολύ ευγενικός, αλλάζεις. Όταν δεις τι κατάσταση επικρατεί κάπου. αμέσως αλλάζεις, έτσι ώστε οι άνθρωποι να σε προσέξουν....
Αυτό κατά βάθος είναι ζητιανιά.
O πραγματικός ζητιάνος είναι αυτός που ζητάει και χρειάζεται προσοχή.
Και ο πραγματικός αυτοκράτορας είναι αυτός που ζει μέσα στον εαυτό του. Αυτός έχει ένα κέντρο δικό του, δεν εξαρτάται από κανέναν άλλον."

Η ζωή δεν είναι ένας γρίφος για να τον λύσεις. Η ζωή είναι ένα μυστήριο για να το ζήσεις.

"Η κοινωνία σε θέλει πάντα ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο!"

"Ελευθερία σημαίνει κίνηση προς το άγνωστο χωρίς να ξέρεις που πας, χωρίς να ξέρεις τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή"

"Μην εγκαταλείπετε τον κόσμο! Να είσαστε μέσα στον κόσμο και όμως όχι από αυτόν τον κόσμο"

"Όσο κάποιος ζητάει αγάπη, δεν μπορεί να είναι ικανός να δώσει αγάπη, επειδή το ίδιο το γεγονός ότι ζητάει, είναι ένδειξη ότι δεν υπάρχει καμία πηγή αγάπης μέσα του.
Μόνο ο άνθρωπος που έχει ανέβει πάνω από την ανάγκη να ζητάει αγάπη, μπορεί να δώσει αγάπη.
Η αγάπη είναι μοίρασμα, δεν είναι ζητιανιά."
Ο Θεός είναι η γυμνή σου πραγματικότητα, χωρίς καθόλου κοσμήματα.
Δεν περιορίζεται από το σώμα σου, δεν περιορίζεται από τη γέννηση σου, δεν περιορίζεται από το χρώμα σου, δεν περιορίζεται από το φύλο σου, δεν περιορίζεται από τη χώρα σου.
Απλά δεν περιορίζεται από τίποτα. Και είναι προσιτός, τόσο κοντά... ένα βήμα μόνο μέσα σου κι έχεις φτάσει.
Εδώ και χιλιάδες ·χρόνια, σου λένε πως το ταξίδι προς το Θεό είναι πολύ μεγάλο.
Το ταξίδι όμως, στην πραγματικότητα, δεν είναι μεγάλο, ο Θεός δεν είναι καθόλου μακριά.
Ο Θεός είναι στην αναπνοή σου, ο Θεός είναι στον χτύπο της καρδιάς σου, ο Θεός είναι στο αίμα σου, στα κόκαλα σου, στο μεδούλι σου.
"Ωρίμανση σημαίνει να κινείσαι κάθε στιγμή βαθύτερα μέσα στις αρχές της ζωής. Σημαίνει να πηγαίνεις ολοένα και μακρύτερα από το θάνατο, όχι να πηγαίνεις προς το θάνατο. Όσο βαθύτερα πηγαίνεις μέσα στη ζωή, τόσο περισσότερο κατανοείς την αθανασία μέσα σου. Απομακρύνεσαι από το θάνατο. Έρχεται μια στιγμή που μπορείς να δεις ότι ο θάνατος δεν είναι τίποτε άλλο από αλλαγή ρούχων, αλλαγή σπιτιών, αλλαγή μορφών. Τίποτα δεν πεθαίνει. Τίποτα δεν μπορεί να πεθάνει."

"Ο θάνατος είναι η μεγαλύτερη αυταπάτη που υπάρχει."


"Για να κατανοήσεις τι σημαίνει ωρίμανση, απλώς παρατήρησε τα δέντρα. Καθώς το δέντρο ωριμάζει, οι ρίζες του πηγαίνουν ολοένα και βαθύτερα. Υπάρχει ισορροπία. Όσο πιο ψηλά πηγαίνει το δέντρο, τόσο πιο βαθιά πηγαίνουν οι ρίζες.
Δεν μπορεί να υπάρξει δέντρο πενήντα μέτρα ψηλό με ρίζες δέκα πόντους.
Δεν μπορούν να στηρίζουν τέτοιο ύψος. Στη ζωή, ωρίμανση σημαίνει να πηγαίνεις βαθιά μέσα στον εαυτό σου.
Εκεί βρίσκονται οι ρίζες σου.
"

Ποιος φοβάται το θάνατο;

Ποτέ μου δεν συνάντησα τέτοιον άνθρωπο.


Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι που έχω συναντήσει φοβούνται τη ζωή.


84 σχόλια:

Μαρια Νικολαου είπε...

Μακάρι να μπορουσαν κι αλλοι να διδαξουν τη σιωπή
κι ακομη περισσοτερο να διδαχθουν απο αυτην

Καλημερα

Dee Dee είπε...

"Είναι όπως, όταν σκάβεις ένα πηγάδι:
Συνεχώς βάζεις στην άκρη στρώματα από χώμα, πέτρες, βράχια και ξαφνικά, νάτο, το νερό.
Το νερό ήταν πάντα εκεί, ήταν ένα υπόγειο ρεύμα.
Τώρα που έχεις βάλει στην άκρη όλα τα εμπόδια, το νερό είναι προσιτό.
Έτσι είναι και η αγάπη: είναι το υπόγειο ρεύμα της οντότητάς σου.
Ήδη ρέει, υπάρχουν όμως τόσες πέτρες, τόσα στρώματα από χώμα που πρέπει να μπουν στην άκρη."


"Μην σκέφτεστε ποτέ πως πρέπει να πάτε κάπου αλλού. Μπορείτε να μεταμορφώσετε τον εαυτό σας και να βρείτε τα πάντα που χρειάζεστε εκεί που είστε."


Δεν τον γνωριζω τον κυριο, αλλα εμαθα πολλα απο τα δυο αυτα κομματια που σημειωσα......και μολις πριν λιγες μερες σκεφτομουν οτι θα ηθελα να ζησω στο εξωτερικο :)

Πολυ ομορφη ατελειωτη :) αναρτηση Ηλια μου!

Πολλα φιλακια και καλη σου μερα!!!

Anastasia είπε...

Συμφωνώ με πολλά απ΄όσα πρέσβευε.
Και σαφώς θα υπήρξαν και άλλοι που θα διαλαλούσαν σοφές θεωρίες.
Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί πρέπει για να πεισθούν οι άνθρωποι για πράγματα αυτονόητα και δεδομένα πρέπει να τα ακούσουν μέσα από διάφορες θεωρίες.
Δεν είμαι τέλεια, κανείς δεν είναι, κανείς με ανθρώπινη μορφή δεν είναι.
Μαθαίνω όμως από τα λάθη μου, αφουγκράζομαι την ζωή και τις ανάγκες της.
Βλέπω τον κόσμο γύρω μου χωρίς παρωπίδες ,αγωνίζομαι για ένα καλύτερο αύριο.
Δεν χρειάζομαι καμία θεωρία για να με πείσει για το αυτονόητο.
Δεν το λέω εγωιστικά ούτε με έπαρση. Το λέω απλά γιατί μέσα από συνεχείς αναζητήσεις θεωριών, σωστού και λάθος πολλοί έχουν χάσει το δρόμο τους και έμπλεξαν σε θεωρίες που τους οδηγούν στο χάος.
Και πιστεύω –περιμένω να μου πεις και εσύ την άποψη σου- ότι πίσω από όλες αυτές τις θεωρίες που πολλές είναι άψογες και σωστές φαινομενικά πολλές φορές κρύβονται άλλα κίνητρα.
Δεν ξέρω ίσως κάνω λάθος.
Θα ήθελα την άποψη σου.

Καλημέρα krye

ολα θα πανε καλα... είπε...

πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά και με βρίσκουν σύμφωνη τα περισσότερα - αν όχι όλα.Όμως δεν βοήθησαν κανέναν οι διδασκαλίες παρά μόνον η βιωμένη γνώση.Νομίζω πως όλοι μας τα ξέρουμε όλα αυτά αλλά επίτηδες τα ξεχνάμε ή κανουμε πως τα ξεχνάμε.Γιατί ο πιο απλός τρόπος ζωής είναι και ο πιο δύσκολος.
Καλή σου μέρα,krye.

b|a|s|n\i/a είπε...

τους φοβούνται αυτούς τους ανθρώπους. τους φοβούνται για τον απλό λόγο ότι αυτοί δεν φοβούνται. πάρα πολλά που αναφέρονται σε αυτή την ανάρτηση είναι όντως συγκλονιστικά. και περισσότερο θα ήταν αν γινόντουσαν και πράξεις. απλές. και αληθινές.
πολύ καλό σου απόγευμα! την καλησπέρα μου.

Margo είπε...

Διάβασα την "κρυμμένη αρμονία" στα 15 και σημάδευσε την εφηβεία μου.. και ενώ με τον εαυτό μου ήμουν καλά δεν ήμουν καλά με κανέναν άλλον. Έννοιες όπως αγάπη, ελευθερία, Θεός, νους, όσο απλές κι αν ακούγονται είναι οι δυσκολότερες... αλήθεια, ποιος θέλει τον σύντροφό του, το παιδί του ή τον πολίτη, πραγματικά ελεύθερο;
Τώρα στα 40 μου και μετά από πολλούς συμβιβασμούς δεν ανοίγω καν τα βιβλία του, όχι επειδή έπαψα να τα πιστεύω, αλλά γιατί μου θυμίζουν ότι ανήκω και εγώ σ' αυτούς που φοβήθηκαν τη ζωή...

gregory είπε...

Η σεξουαλική πράξη μπορεί να είναι ιερή και η προσευχή ενός Πάπα μπορεί να είναι βέβηλη."
ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ....ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ..

faraona είπε...

Γειά σου φίλε μου Ηλία!
Εχω διαβάσει όλα του τα βιβλία ...υπήρξε μια εποχή που με είχε γοητευσει πολυ η προσωπικότητα του και η διδασκαλία του ....ανεβαίνει κι αυτός το βουνό απ τον δικό του δρόμο όπως όλοι μας θα τολμούσα να πω.
Μετα διάβασα πολλα και διάφορα γι αυτόν.Κι εκεί που απογοητεύτικα τελείως ήταν οταν έμαθα για την τεράστια περιουσία του και γι αλλα πολλα ...δεν τα πίστεψα βέβαια στην αρχή αλλά μετά άρχισαν να κυκλοφορούν φωτογραφίες του σε διαφορες φάσεις.Δεν αρνήθηκε τίποτε απο ότι ξέρω αλλα εμένα μου χάλασε μέσα μου η εικόνα του.
Ετσι μου τελείωσε και το κεφάλαιο Osho.
Ωστόσο λέει πολυ σοφά και ουσιώδη πράγματα και σήμερα που τα ξαναδιαβάζω εδω μ αρέσουν πάλι.
Ευχομαι νάσαι παντα καλά Ηλία μου.

fractal είπε...

Δεν θέλω, δεν μπορώ να είμαι οπαδός.
Οι φίλοι μου μου έχουν κολλήσει το παρατσούκλι "αναρχοαυτόνομ-"
Πέρασα μιά βόλτα και από το προηγούμενο spot σου. Υπάρχει μια εκκρεμότητα εκεί.

ΝΑΪΑΔΑ είπε...

πολυ ομορφη αναρτηση καλε μου krye...
ανθρωποι φωτισμενοι υπαρχουν παντου...σε ολες τις θρησκεις και σε ολες τις εθνικοτητες...
καποιους δεν θα τους μαθουμε ποτε...
καποιοι ισως με τον εναν η' τον αλλο τροπο ξεχωρισαν και εγινα πολυ η' λιγο γωστοι...

ολα οσα διαβασα ειναι σωστα και αληθινα...
στηριζονται σε μια αγαπη βαθυτερη...μια αγαπη περα απο ομορφα συναισθηματα που ονομαζουμε αγαπη διχως να ειναι...
αγαπη για την ζωη...το πνευμα...την αληθεια...τον διπλα...το καλο...το κακο...
ολα μπορουν να γινουν αλλιως η' να τα δουμε αλλιως...

μονο...
που ο καθενας μας ξεχωριστα πρεπει να δουλεψει με τον εαυτο του και να κοιταξει βαθια μεσα του για να μαθει τις αληθειες...
ισως καποιες φορες ενας οδηγος χρειαστει στα πρωτα βηματα...
ειτε θα τον επιλεξουμε ειτε θα μας επιλεξει...
το μονο που χρειαζεται ειναι σωστη κριση μην χασουμε τον δρομο με διαφορους παραδρομους που ανοιγονται σε τετοιες πορειες πολλες φορες...

νεραιδενια φιλακια καλε μου και ενα ομορφο σκ σου ευχομαι!!!

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Γεια σου Ηλία,
Σου είπα πως σε συμπαθώ και εσένα και τις αναρτήσεις σου :)
Και πως είσαι ένας γλυκός άνθρωπος.
Άσχημο το συναίσθημα του προσπεράσματος της ζωής.
Το ένιωθα στα 26μου και με έκανε να πάρω αποφάσεις και να θέσω προτεραιότητες.
Κάθε επιλογή μας έχει τίμημα και θέλει θυσίες.
Σε κάτι αφιερώνεσαι κάτι άλλο δεν παίρνει το μερίδιο του της προσοχής μας .
Αν μετανιώσουμε κάναμε λάθος.
Εγώ είχα ευνοϊκές συνθήκες ζωής και βούτηξα .
Και,αναρωτιέμαι..γίνετε να μετανιώσει κανείς άνθρωπος κάτι τέτοιο?
Τι να βάλεις στη ζυγαριά ως σπουδαιότερο απ' αυτό ?
Παρέκκλινα μερικές φορές...
Πήγα και προς Νίτσε μεριά αλλά γρήγορα κατάλαβα πως το κουστούμι του με στένευε.
Εμένα ο κύριος άξονας της ύπαρξης μου είναι αγάπη .
Αγάπη ναι,αλλά και το μυαλό μου διψούσε να τεκμηριώσει,αλλιώς ο δρόμος δεν άνοιγε.
Σ' αυτό διαφωνώ κάπως με τον δάσκαλο η είμαι πολύ μικρός για να διαφωνήσω.
Διαφωνώ τώρα.Αύριο η μεθαυρίο νομίζω θα συμφωνώ μαζί του στο κομμάτι που αναφέρεται στη λογική.
Εμένα η επιστημονική θεώρηση του συμπαντικού και του χριστιανισμού ταυτόχρονα με κάλυψε.
Ήρθε και μου έκλεισε κενά και με έκανε ποιο συμπαγή .
Στην πορεία όμως υπήρχαν στιγμές που λύγιζα.Τότε πεισμάτωνα και πίστευα περισσότερο αυτά που πιστεύω.
Πρόσεξε τώρα.κάποια στιγμή...όταν η πίστη μου δυνάμωσε και εγώ το ίδιο...
κατάλαβα πλέων πως αυτά που πίστευα μπορούσα εύκολα να τα αλλάξω αν κάτι άλλο με έπειθε.
Απλά μετατόπιζα την πίστη μου.Συνεπώς απλά είχα ανάγκη από την πλήρη πεποίθηση,σε ποιο δρόμο ήταν δευτερεύων .
Συνεπώς δεν πρέπει να διστάζουμε να ριχτούμε με όλο μας το είναι εκεί που νιώθουμε κυρίως πως οι ιδέες μας πάνε και τις πάμε.
Δεν είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή.Αυτό που φοβόμαστε είναι κυρίως το άγνωστο που ενυπάρχει μέσα μας.
Όχι μήπως οδηγηθούμε σε λάθος αντιλήψεις .
Συμφωνώ απόλυτα με το δάσκαλο στο κομμάτι που αναφαίρετε στα παιδιά .
Γενικότερα με μάγεψαν τα λόγια του και κάποια στιγμή μάλλον θα τον διαβάσω .

Μεγιά το σεντονάκι :)

Καλό βράδυ

kelly alamanou είπε...

Πρόσφατα ενοιωσα την ανάγκη να ψάξω στη βιβλιοθήκη μου και να αναζητήσω κειμενά του.
"Ανδρας,γυναίκα ο χορός των ενεργειών",και "Το χρυσό μέλλον".
Τα ξαναδιάβασα με αληθινό και ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Σε φιλώ
κέλλυ

kryos είπε...

@ Μαρία Νικολάου

Ο Πασκάλ είχε πει κάποτε :

"Όλες οι δυστυχίες του ανθρώπου απορρέουν από την ανικανότητά του να καθίσει σ ένα δωμάτιο μόνος και σιωπηλός "

Συμφωνώ κι εγώ .... για μένα είναι σημάδι πνευματικής υγείας να μπορείς να είσαι με καλή διάθεση ενώ βρίσκεσαι μόνος σου στη σιωπή ...πιστεύω ότι τότε μπορείς να απολαύσεις πραγματικά και τις στιγμές της συντροφιάς .

Καλό βράδυ Μαρία μου

Φιλιά !!!

kryos είπε...

@ Dee Dee

Πάλι σε κούρασα με ατελείωτη ανάρτηση Κατερίνα μου ? :)

Η αλήθεια είναι ότι το έχω σκεφτεί κι εγώ πολλές φορές να ζήσω στο εξωτερικό .... κι έχω και μια πρόσκληση για Άμστερνταμ που θα πρέπει μάλλον να την σκεφτώ . :)

Ο Οsho τα έλεγε αυτά γιατί δεν είχε ζήσει για πολύ καιρό σ αυτό το τσίρκο που εμείς καλούμαστε να επιβιώσουμε .... ευτυχώς που υπάρχουν συνοδοιπόροι στο μονοπάτι μας .

Να έχεις ένα υπέροχο βραδάκι !!!

Φιλιά και πάντα χαμόγελο !!!

kryos είπε...

@ Anastasia

"Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί πρέπει για να πεισθούν οι άνθρωποι για πράγματα αυτονόητα και δεδομένα πρέπει να τα ακούσουν μέσα από διάφορες θεωρίες."

Γιατί αλήθεια Αναστασία μου ? γιατί πρέπει να μας πει κάποιος πχ ότι δεν μπορεί ποτέ να μας ανήκει μια ανθρώπινη ύπαρξη ?

Η γνώμη μου είναι ότι γεννιόμαστε ελεύθεροι αλλά η κοινωνική μας διαμόρφωση ξεκινάει από πολύ νωρίς .... γινόμαστε μέρος ενός συνόλου με λάθος προοπτικές , αποτέλεσμα λανθασμένων πρωταρχικών στόχων ..... γεννιόμαστε άνθρωποι ελεύθεροι και εξελισσόμαστε σε μάζα φορώντας κοινωνικά γυαλιά που διαστρεβλώνουν .... κρίνουμε και απορρίπτουμε ανθρώπους με βάση κοινωνικές προδιαγραφές .... άνθρωποι σαν τον Osho μπορούν να σε αφυπνίσουν και να σου δείξουν ένα διαφορετικό δρόμο ...να σε στρέψουν σε κάτι πιο εσωτερικό .... και μπορεί στην εποχή μας να έγιναν της μόδας οι "εσωτερικές διαδρομές" αλλά να μην ξεχνάμε ότι ο Osho ήταν σαραντάρης το 1970 ... ίσως κάποιοι διαβάζοντας τον ή ακούγοντας τον να πήραν δύναμη για να πουν ένα "'οχι".....να έφυγαν από μια σχέση που κακοποιούνταν ή να άφησαν πίσω τους ένα συμβιβασμό που ήταν σε βάρος της ψυχής τους ... κι εκεί για μένα τελειώνει και το " θετικό "της ύπαρξης θεωριών και εκφραστών ....στην αφύπνιση .

Θέλω να πω με την ευκαιρία του σχολίου σου ότι δεν είμαι οπαδός κανενός ... κανενός όμως .....πιστεύω ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο ο Osho και ο κάθε Osho από σένα και από μένα ...είμαστε όλοι συνοδοιπόροι σε μια γοητευτική και μυστήρια διαδρομή που ονομάζεται ζωή ...συμπαθώ τον Osho γιατί μου θυμίζει εκείνους τους πρώτους ξαφνιασμένους Ινδιάνους που ενώ ήταν τόσο εξοικειωμένοι με την φύση , βρέθηκαν αντιμέτωποι με κοινωνικές δομές .... ο λόγος του μου θυμίζει τον Σωκράτη ...θυμίζει κάποιο άτομο μη διαμορφωμένο που μπορεί και λέει τα αυτονόητα με το όνομά τους......και όπως έχω πει στην αρχή της ανάρτησής μου χρησιμοποιώ τα βιβλία του ως μέσο ενθύμησης όταν νιώθω ότι το έχω ανάγκη και τίποτε άλλο .....δεν πουλάω κουπόνια στο όνομά του ούτε έχω τρίχες από την γενειάδα του στο εικονοστάσι μου .

Όσο για τον λάθος δρόμο έχεις δίκιο ... φυσικά και υπάρχουν λάθος δρόμοι .... όμως , όπως μπορεί να χαρακτηριστεί λάθος δρόμος το να ακολουθήσεις κάποιον απατεώνα γκουρού το ίδιο λάθος δρόμος είναι και να κάνεις πχ έναν λάθος γάμο με κοινωνικά κριτήρια ...θέλω να πω ότι πάντα έχουμε μπροστά μας επιλογές ... ένας λάθος δρόμος δεν οδηγεί σε καταστροφή ..πολλές φορές είναι αναγκαίος για να αποκτήσουμε αντίληψη και εύρος στην οπτική μας γωνία .... από τα λάθη μας μαθαίνουμε Αναστασία μου ....και πιστεύω ότι σ αυτά τα θέματα η κίνηση ακόμη και σε λάθος δρόμους είναι καλύτερη από την αδράνεια ... κι ο σοφός μας λαός λέει " πέτρα που κυλάει δεν χορταριάζει "

Κι είναι πιστεύω αυτά τα λάθη που σε έχουν φτάσει στο σημείο να δηλώνεις :

"Δεν είμαι τέλεια, κανείς δεν είναι, κανείς με ανθρώπινη μορφή δεν είναι.
Μαθαίνω όμως από τα λάθη μου, αφουγκράζομαι την ζωή και τις ανάγκες της.
Βλέπω τον κόσμο γύρω μου χωρίς παρωπίδες ,αγωνίζομαι για ένα καλύτερο αύριο."

Τα κίνητρα του Osho και του καθενός δεν θέλω να τα εξετάσω .... και ο ίδιος κάποια στιγμή θα αντιμετώπισε σαν όλους μας τις τυχόν λάθος επιλογές του .... ο ίδιος το ξέρει αυτό ....βλέπεις εγώ πιστεύω ότι πίσω από τις ζωές μας υπάρχει "ανώτερο" σχέδιο ...τίποτε δεν είναι τυχαίο για ένα ..... έτσι δίνω μεγάλο βάρος σ αυτή τη φράση :

"Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια κάποιος εκεί πάνω γελάει "

Αλλά φυσικά δεν θα μπορούσα ποτέ να το αποδείξω σε κάποιον άλλον αυτό .... και συνηθίζω όταν ζορίζουν τα πράγματα να κοιτάζω ψηλά και να χαμογελάω στον "δυνάστη" μου .... σε πολύ σοβαρά , φυσικά δεν το καταφέρνω . :)

Από την άλλη ο Οsho αυτοπροστατεύθηκε διδάσκοντας την αμφιβολία ...ακόμη και για τον ίδιο :

"Η αμφισβήτηση είναι φυσική, έμφυτη ιδιότητα του είναι σου είναι δοσμένη από το Θεό. Χρησιμοποίησε την, γιατί περιέχει τρομακτική δύναμη. Είναι όργανο για την ανακάλυψη της αλήθειας. Η αμφισβήτηση είναι μέθοδος για την ανακάλυψη της αλήθειας. Η αμφισβήτηση δεν είναι εχθρός της αλήθειας, είναι ο μόνος της φίλος."

Σε κούρασα με την φλυαρία μου ....εσύ φταις όμως γιατί είπες ότι ήθελες να ακούσεις την άποψη μου :)

Να έχεις ένα υπέροχο βράδυ θα σου ευχηθώ κούκλα μου !!!

Φιλιά !!!

kryos είπε...

@ όλα θα πάνε καλά

"Μέχρι η αλήθεια να γίνει προσωπική εμπειρία, ότι και να νομίζετε γι’ αυτήν θα είναι στην πραγματικότητα μόνον μια άποψη.
Και όλες οι απόψεις και πεποιθήσεις είναι απλά ψέματα και όλοι οι πεπεισμένοι τυφλοί."

Ναι ..είναι δύσκολος αυτός ο τρόπος ζωής ...έχεις δίκιο ..είναι πιο εύκολος ο συμβιβασμός σε αυτή την κοινωνία .... πιστεύω όμως πως υπάρχουν συμβιβασμοί και συμβιβασμοί .... πιστεύω πως ο καθένας μας με τον τρόπο του παλεύει για επιβίωση αλλά και για εσωτερική αρμονία ...για ισορροπία .... και επίσης πιστεύω ότι οι πιο πολλοί έχουμε κάνει το πρώτο βήμα του υποψιασμού .... και τα υπόλοιπα πάντα θα είναι θέμα επιλογής..... κι αν κάνουμε πως ξεχνάμε για πόσο καιρό θα μπορούμε να κοροιδεύουμε τον εαυτό μας ?

Καλό βράδυ να σου ευχηθώ !!!

Κι όλα θα πάνε καλά !!!

kryos είπε...

@ basnia

Φόβος ..... τις πιο πολλές φορές φοβόμαστε φαντάσματα .... μια ερώτηση που κατά την γνώμη μου πρέπει να κάνουμε συχνά στον εαυτό μας όταν αντιμετωπίζουμε ένα δίλημα -και απέναντι μας στέκεται ο φόβος -είναι :

" Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να πάθω ? "

Αν απαντήσουμε ειλικρινά σ αυτή την ερώτηση θα δούμε ότι τις πιο πολλές φορές δεν διακινδυνεύουμε και πολλά .... απλώς έχουμε μάθει να βολευόμαστε στο χλιαρό και κοινώς αποδεκτό ...έρχεται όμως κάποια στιγμή και η εποχή που το ρίσκο φαντάζει μονόδρομος .

Καλό βράδυ φίλε μου Βασίλη !!!

kryos είπε...

@ Margo

Kαλώς ήρθες από το φτωχικό μου Margo .

Έχει πολύ αλήθεια το σχόλιο σου ...

Σκέφτομαι πόσα μπορούμε αλήθεια να πουλήσουμε για να μην χάσουμε την "αγάπη" και την "αποδοχή" των άλλων .... πόσα πουλήσαμε ήδη .... και τι είναι αυτό που πραγματικά δεν θα μπορούσαν να μας συγχωρήσουν σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε τον εαυτό μας ? μήπως οι δικές τους απόψεις και στρατηγικές τους οδήγησαν σε κάποιου είδους ευτυχία ? κι αν λειτούργησαν γι αυτούς μπορούσαν αλήθεια να λειτουργήσουν και σε μας ? κι εμείς πόσο "πουλάμε " αυτή την αποδοχή στα δικά μας παιδιά ?

Πιστεύω ότι για να φτάσουμε να θέλουμε τον σύντροφο και τα παιδιά μας ελεύθερα χρειάζεται να αγαπήσουμε πρώτα τον εαυτό μας πολύ και να δούμε τη ζωή μέσα από το πρίσμα της συνειδητοποιημένης αποδοχής της μη παντοδυναμίας μας .... είναι εντελώς εγωιστικό να νομίζουμε ότι τα αγαπημένα μας πρόσωπα μόνο κοντά μας θα είναι ευτυχισμένα ....κι όλοι δεν θα θέλαμε κοντά μας ένα σύντροφο που πραγματικά στέκεται δίπλα μας από επιλογή του ?

Όλα θεωρίες θα μου πεις κι έχεις δίκιο ...όλοι ξέρουμε το πρόβλημα .....πίσω απ όλα κρύβεται ο φόβος της μοναξιάς ...και φόβος μοναξιάς -φόβος εαυτού έλεγε σ ένα βιβλίο της η Βαμβουνάκη .... φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι με τον εαυτό μας ...φοβόμαστε το άγνωστο .

Από την άλλη θα ήθελα να πω ότι καμμιά φορά κρίνουμε τον εαυτό μας πολύ σκληρά .... ίσως δεν φοβήθηκες τόσο τη ζωή , τελικά ...ίσως είπες μερικά "όχι" κάποιες στιγμές στον συμβιβασμό χωρίς να τα θυμάσαι τώρα .

Και ο δρόμος μας στο μονοπάτι της αυτογνωσίας συνεχίζεται .... κι αυτή τη στιγμή που ανταλλάσουμε απόψεις περπατάμε επάνω του ...ούτε αυτό να το ξεχνάμε ...τίποτε δεν τελείωσε .

Καλό βράδυ θα σου ευχηθώ κούκλα μου ...... και τα πιο όμορφα όνειρα !!!

kryos είπε...

@ gregory

Φίλε μου Γρηγόρη μου αρέσει που κεντράρεις στα ουσιαστικά :).. ο Osho πίστευε πολύ στη σεξουαλική ενέργεια ...έλεγε ότι είναι η κινητήριος δύναμη των πάντων ..... ίσως πολλοί τον πολέμησαν γι αυτή την άποψή του .

Να έχεις ένα όμορφο βραδάκι !!!

kryos είπε...

@ faraona

Θα έβαζα στοίχημα ότι έχεις διαβάσει Osho Αναστασία μου .... το ήξερα ότι δεν θα σου ξέφευγε :)

Νομίζω ότι βάζεις τα πράγματα στη θέση τους με αυτή σου τη φράση :

"ανεβαίνει κι αυτός το βουνό απ τον δικό του δρόμο όπως όλοι μας"

Με την ανάρτησή μου δεν θέλησα να τον τοποθετήσω κάπου ψηλά ....απλώς να αποτυπώσω τις απόψεις του στο τετράδιο μου γιατί τον θεωρώ άνθρωπο "μη διαμορφωμένο" από τις επιταγές της κοινωνίας ..... ασφαλώς μόνο ο ίδιος ξέρει τον δικό του προσωπικό αγώνα με τους δικούς του δαίμονες ...ένας άνθρωπος ήταν κι αυτός με πάθη κι αδυναμίες όπως όλοι μας .

Δεν ξέρω για την τεράστια περιουσία του ..... προσωπικά ποτέ δεν τον άκουσα να μιλάει για εγκράτεια και για ταπεινότητα ...ένας άνθρωπος με τη δική του προσωπικότητα , απαλλαγμένος από εξαρτήσεις και νιώθοντας ότι όλη η ζωή είναι ένα παιχνίδι σίγουρα θα μπορούσε να δημιουργήσει χρήμα ..... και σίγουρα θα υπήρχαν γύρω του "μαθητές" που θα ακουμπούσαν τα πάντα στα πόδια του ....άλλωστε δεν έκανε τον γύρο του κόσμου με γαιδουράκι .... δεν θα μπορούσαμε όμως ποτέ να ξέρουμε τα βαθύτερα κίνητρά του ...κι όπως έλεγα πριν και στην άλλη Αναστασία εγώ δεν θα τα εξετάσω τα κίνητρα αυτά και θα μείνω στα λόγια του ...κι όπως λες κι εσύ λέει πολύ σοφά και ουσιώδη πράγματα ......κατά βάση πιστεύω πως ήταν ειλικρινής ..... δεν είχε πρόβλημα στο να είναι ειλικρινής.....εκείνος που μ είχε απογοητεύσει κάποτε ήταν ο Καστανέντα .... εκείνος τους δούλευε όλους κανονικά .... και καλά έκανε ...τα ήθελαν όλοι αυτοί οι οπαδοί της "δύναμης"....τουλάχιστον ο Osho σε καλούσε να σκύψεις μέσα σου .

Τώρα πλέον δεν απογοητεύομαι ποτέ .... περιμένω τα πάντα από τους πάντες :)

Πάντως θα ήθελα να ακούσω μια συζήτηση του Osho με τον Γκουρτζίεφ ...πιστεύω ότι θα είχε ενδιαφέρον .... σίγουρα ο Οsho είναι επηρεασμένος από εκείνον ...τον έχει μνημονεύσει αρκετές φορές .

Χάρηκα που πέρασες καλή μου φίλη .... κανόνισε να επανέλθεις γρήγορα και στα δικά σου .... η γειτονιά είναι φτωχότερη χωρίς τα φώτα του σπιτιού σου αναμμένα .

Να έχεις ένα υπέροχο βραδάκι κούκλα μου !!!

Φιλιά !!!

kryos είπε...

@ fractal

Αναρχοαυτόνομ είμαι κι εγώ αγαπητό μου fractal ... μακριά από εμας οι ταμπέλες του οπαδού .... όλοι με δυο χέρια και δυο πόδια είμαστε ...γιατί ο ένας να είναι οπαδός του άλλου ?

Την ξέρω την εκκρεμότητα και δεν την ξεχνώ ... με την πρώτη ευκαιρία και με καθαρό μυαλό θα επανέλθω εκεί .

Να έχεις ένα υπέροχο βραδάκι !!!

kryos είπε...

@ ΝαϊΔΑ

Καλώς ήρθες αγαπημένη μου νεράιδα !!!

Συμφωνώ με όλο σου το σχόλιο ...και πριν από το "μόνο" και μετά .

Όπως είπα και παραπάνω , κι εγώ χρησιμοποιώ τα λόγια κάποιων "δασκάλων" ως μέσο ενθύμησης ... πολλές φορές χανόμαστε μεσα στη θολούρα της καθημερινότητας και φαντάζει πολύ δύσκολο να συντονιστούμε με απλές αλήθειες .... οι πολλές σκέψεις για μικρά και μεγάλα προβλήματα αποπροσανατολίζουν την εσωτερική μας πυξίδα κι αισθανόμαστε εκείνη την έλλειψη νοήματος κι εκείνο το εσωτερικό κενό ...κάποιο φωτισμένο ανάγνωσμα εκείνες τις στιγμές μπορεί να βοηθήσει στο να αισθανθούμε καλύτερα .

Για το χάσιμο του δρόμου που αναφέρεις , είμαι αισιόδοξος ....κι να πάρουμε λάθος μονοπάτι πάλι ο δρόμος μας θα μας ξαναφέρει στο ίδιο σταυροδρόμο για να επιλέξουμε σωστά ... αντίθετα με τον Osho πιστεύω ότι υπάρχει σκοπός και νόημα στην ύπαρξη μας .... και πολλές φορές συνομωτεί το σύμπαν για το "καλό" μας ....πιστεύω ότι το ξέρεις κι εσύ αυτό .... ο τόπος καταγωγής είναι που κάνει τη διαφορά :)

Να έχεις ένα υπέροχο βραδάκι καλή μου ..και τα πιο όμορφα όνειρα θα σου ευχηθώ !!!

Φιλιά !!!

kryos είπε...

@ Κωνσταντίνος

Γεια σου Κωνσταντίνε ...σε διάβασα πολύ προσεκτικά .....σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια κατ αρχήν .

Σ ένα βιβλίο του Yalom έγραφε δυο μεγάλες αλήθειες :

Οι επιλογές αποκλείουν

Τα πράγματα ξεθωριάζουν πάντα

Κάθε φορά που επιλέγεις κάτι , γυρίζεις την πλάτη σε όλες τις άλλες επιλογές .... και μπορεί να περάσεις μια ολόκληρη ζωή γκρινιάζοντας για όλες τις ευκαιρίες που έχασες ....για όλα τα χρόνια που πέταξες σε λάθος δρόμους και μονοπάτια .

Εγώ προσωπικά έχω ένα λεκτικό σύμβολο που με προφυλάσσει από τέτοιες σκέψεις .... κι αυτό είναι αυτή η φράση :

"Έτσι έπρεπε να γίνει "

Και λειτουργεί γιατί το έχω τυλίξει με προσοχή και πίστη .... πολλές φορές δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τις εσωτερικές αλλαγές και τα δώρα που κρύβει μια φαινομενικά άχαρη κατάσταση ...μια φαινομενικά άχαρη εποχή της ζωής μας .... αργότερα που θα κατασταλάξουν τα πράγματα θα μπορέσουμε πραγματικά να δούμε ότι τίποτε δεν πήγε χαμένο .... υπάρχουν εποχές που νιώθεις ότι ξέρεις που πηγαίνεις κι άλλες που νιώθεις χαμένος ...υπάρχουν και μεταβατικά στάδια....όλα έχουν την αξία και σημασία τους πιστεύω .

Δεν πιστεύω ότι θα βρούμε ποτέ αυτό που λες ...την "πλήρη πεποίθηση"... πιστεύω ότι ένας άνθρωπος πάντα θα πρέπει να κρατάει ένα κομμάτι αμφιβολίας μέσα του .....αλλά μπορούμε να ακολουθούμε το ένστικτό μας ....κι όπως λές "Δεν είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή".....πιστεύω κι εγώ ότι μπορούμε να επιστρέψουμε από λάθος επιλογές .... μόνο ο φόβος πρέπει να ξεπεραστεί .... και πιο πολύ ο φόβος του φόβου που καθώς δεν υπάρχει αντικείμενο να αντιμετωπιστεί , προκαλεί μόνιμη αδράνεια .

"κατάλαβα πλέον πως αυτά που πίστευα μπορούσα εύκολα να τα αλλάξω αν κάτι άλλο με έπειθε."

Εδώ πιστεύω ότι είναι το ορόσημο ...είναι η εποχή που ένιωσες δυνατός ...που ένιωσες ότι μπορείς να τινάξεις από την πλάτη σου βάρη του παρελθόντος και να επιλέξεις εσύ τις αποσκευές σου ...κι αυτά που επιλέγουμε εμείς είναι εύκολο να τα αλλάξουμε ...δύσκολα είναι αυτά που μας έβαλαν άλλοι φορτίο χωρίς καν να το ξέρουμε .

Σ ευχαριστώ που κατέθεσες εδώ στο δικό μου τετράδιο κομμάτια του δικού σου μονοπατιού .... είναι όμορφο και ουσιαστικό να μοιραζόμστε τέτοιες σκέψεις πάνω σε πορείες ζωής ...της δικής μας ζωής ..ίσως ένας ειλικρινής διάλογος σε τέτοια θέματα να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν διαφέρουμε και τόσο ..οι ανάγκες μας ως ανθρώπινο είδος είναι ίδιες κατά βάση...κι αυτές οι ανάγκες πάντα έχουν να κάνουν με συναίσθημα .

Να έχεις ένα υπέροχο βράδυ φίλε μου ....χαίρομαι να τα λέμε

ΥΓ Πάντα μου άρεσαν τα σεντόνια ...και φαίνεται αυτό :)

kryos είπε...

@ kelly

Αυτά κάνω κι εγώ kelly μου .... επανέρχομαι κατά καιρούς ... και οι καινούριες εμπειρίες που είχες στο μεταξύ των αναγνώσεων διάστημα , μπορούν να αυξήσουν την κατανόηση του κειμένου .... να δεις εκεί μέσα έννοιες που σου είχαν ξεφύγει την προηγούμενη φορά .... τελικά αγαπήθηκε ο Osho στην Ελλάδα μας ..είδα ότι στην "πρωτοπορία" κυκλοφορούν περίπου 100 τίτλοι μεταφρασμένοι ...τα συγκεκριμένα που αναφέρεις δεν τα έχω διαβάσει ...θα τα έχω υπόψιν μου .

κοκκινη κισσα είπε...

καταιγιστική ανάρτηση,..αιώνιες αλήθειες ,βαθιά πνευματικότητα,ταξίδι αυτογνωσίας ,ιερότητα σιωπής.

καλημέρα!

faraona είπε...

Γειά σου Ηλία μου!
Διάβασα το σχόλιο σου και θέλω να
σταθώ λίγο σ αυτό που λές κι εσυ για τον Καστανέντα.
Κάποτε μου δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσω με κάποιον πολυ μεγάλης ηλικίας άνθρωπο που ήταν ηγούμενος σ ενα Χριστιανικό μοναστήρι στο Εσσεξ.Είχαμε αναφερθεί θυμάμαι στο θέμα των αδυναμιών και μου είχε πει το εξής εντυπωσιακό.
Μου είπε οτι οι αδυναμίες μας ειναι σαν τα δόντια της χτένας.
Ναι μεν ειναι μυτερά ,αλλά χωρίς αυτά δεν θα είμασταν χτενισμένοι ποτέ.
Πιστεύω οτι ολοι αυτοί οι άνθρωποι που ανεβαίνουν το βουνό απο το δικό τους μονοπάτι δεν παύουν να ειναι άνθρωποι που αναζητούν με τον δικό τους τρόπο την κορυφή του.
Ειναι επόμενο λοιπόν να σκονταφτουν.
Φιλιά πολλα Ηλία μου
και να μου εισαι πάντα καλά.

Nefelovatis είπε...

Πανανθρώπινες Αλήθειες, πέρα από Χρόνους, Όρια και τόπους..

Απλές μπορεί κάποιος να τις πει, μα «απλή» και κατανοητή, μόνη η Αλήθεια μπορεί να είναι..

Πάντως μου Θυμίζει το Σωκράτη, αν και όχι μόνο..

Το «Γνώθεις Εαυτόν..», κάθε φίλος της Σοφίας, το ανέφερε, το πίστευε, το δίδασκε, το ζούσε..

meggie είπε...

Καλησπέρα krye μου
Θέλουν πολύ ... ανάγνωση τα λόγια "του". Μόνο ως λόγια απλώς, χωρίς το όνομά "του".

Το κυριότερο όλων ... η σιωπή (έτσι πιστεύω)

fractal είπε...

Διάβασα το κείμενο στην προηγούμενη ανάρτησή σου. Δεν ήξερα ότι η κβαντομηχανική ασχολείται με αυτό το θέμα. Νομίζω πως έχει ρίξει το βάρος των πειραματικών ερευνών της στο "πόσο τυχαίο είναι το τυχαίο"
Αν δεν σου έκανε κόπο θα σου έλεγα να έρριχνες μια ματιά στα σχόλια μιας πολύ παλιάς μου ανάρτησης με τίτλο "πρέπει να ξέρεις για μένα το fractal πως" Εκεί γίνεται μιά συνομιλία με δύο πολύ νέα παιδιά τα "ego o aetos tvn deksamenon" ' και "σαυρα" Τα δικά μου σχόλια είναι τα
ΑΝΩΝΥΜΟΣ, αν και με το ίδιο ψευδώνυμο έχουν υπογράψει και άλοι.
Όμως θα καταλάβεις από τις απαντήσεις πιά είναι δικά μου. Θα ήθελα την άποψή σου. Αν θέλεις μου απαντάς. Ευχαριστώ

kryos είπε...

@ κόκκινη κίσσα

Καλησπέρα κίσσα μου που δεν κλέβεις ότι γυαλίζει αλλά έχεις τον τρόπο να μοιράζεσαι το ουσιαστικό .

Είναι αυτές οι αιώνιες αλήθειες που καμμιά φορά ξεχνάμε σε συρτάρια και χρειαζόμαστε κάποιον να μας τις υπενθυμίζει .... πιστεύω ότι ο Οsho είναι καλός σ αυτό τον ρόλο .

Χαίρομαι που πέρασες κούκλα μου

Να έχεις ένα υπέροχο βραδάκι !!!

Φιλιά !!!

kryos είπε...

@ faraona

Αναστασία μου ζηλεύω για το ταξίδι σου στο Έσσεξ :)

Μου αρέσει που έχουμε ακριβώς την ίδια άποψη για το προσωπικό μονοπάτι του καθενός ..... πιστεύω κι εγώ ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στο να σκοντάφτουμε καθώς βαδίζουμε εκεί, αρκεί να προσπαθούμε να μην παρασέρνουμε άλλους στο πέσιμό μας ..... ανέφερα τον Καστανέντα γιατί διάβασα το βιβλίο μιας "μαθήτριας" του και πραγματικά έμεινα έκπληκτος από αυτά που συνέβαιναν εκεί μέσα στα άδυτα της οργάνωσης που διατηρούσε .

Κατά τα άλλα σεβομαι τη στάση και την πορεία του καθενός .... κι αυτό που καμμιά φορά μοιάζει με δύσκολη δοκιμασία πολλές φορές κρύβει δώρα που θα εμφανιστούν αργότερα .

Χαίρομαι που επανήλθες στην ανάρτησή μου καλή μου φίλη !!!

Φιλιά και να είσαι κι εσύ πάντα καλά .

kryos είπε...

@ Nefelovatis

Καλώς ήρθες από το φτωχικό μου φίλε μου .... έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο ότι κι εμένα μου θυμίζει τον Σωκράτη αλλά και κάτι από τους πρώτους εκείνους Ινδιάνους που είχαν μείνει έκπληκτοι από τις κοινωνίες των "χλωμών" προσώπων .

Πέρασα κι από σένα και είδα ότι έχεις πλούσια παρουσία εδώ μέσα ...υπέροχες οι σελίδες σου ...μου αρέσει επίσης που διαβάζεις αυτούς που αρέσουν και σε μένα ...αναφέρομαι στον Barker τον King και τον Koontz ...είναι υπέροχοι χαρτογράφοι της ανθρώπινης ψυχής κατά την γνώμη μου ....πολλές φορές ένα μυθιστόρημα λέει περισσότερα από φιλοσοφικά δοκίμια .


Να έχεις ένα υπέροχο βράδυ θα σου ευχηθώ !!!

kryos είπε...

@ meggie

Η σιωπή είναι χρυσός meggie μου ...συμφωνώ ....το να μπορείς να την ακούς, σου ανοίγει το οπτικό πεδίο ...συνήθως την φοβόμαστε και προσπαθούμε να την αποφύγουμε με κάθε τρόπο...την σκεπάζουμε με τηλεοράσεις κι ότι άλλο βρούμε μπροστά μας .

Είχα διαβάσει κάπου :

" Αν δεν έχεις να πεις κάτι καλύτερο από την σιωπή , τότε σώπα "

Όσο για την πρώτη σου παράγραφο θέλω να πω ότι δεν είναι κακό να στέκεσαι και στα πρόσωπα , και στα ονόματα ...αρκεί να κοιτάς κατάματα κι από το ίδιο ύψος .

Να έχεις ένα όμορφο βράδυ θα σου ευχηθώ ... χάρηκα που πέρασες .

Φιλιά !!!

kryos είπε...

@ fractal

Αγαπητό μου fractal φυσικά και θα σου απαντήσω .... θα πάω να τα διαβάσω και θα επανέλθω .

Να έχεις μια υπέροχη νύχτα θα σου ευχηθώ !!!

Anastasia είπε...

Καλέ μου Krye πως να μείνω σιωπηλή στον δικό σου χώρο.
Γίνεται;
Δεν γίνεται αφού τα δικά σου λόγια πάντα φωνάζουν στην ψυχή μας!!
Σ΄ευχαριστώ πολύ πολύ και θα τα ξανά πούμε!
Ως τότε να περνάς υπέροχα !!
Σε φιλώ

kryos είπε...

Σ ευχαριστώ κι εγώ Αναστασία μου για τα τόσο όμορφα λόγια σου !!!

Χαίρομαι που εισακούστηκε η επιθυμία μου .... κι εσύ να περνάς υπέροχα ....ξέρεις ότι μέχρι ένα σημείο είναι στο χέρι μας .

Κοίτα να ξεκουραστείς και να γεμίσεις τις μπαταρίες σου .... θα περιμένω την επόμενη ανάρτησή σου ..μην ξεχνάς να χαμογελάς .

Φιλιά !!!

Talisker είπε...

Κουραστηκα να κανω κοπυ
..τοσα και τοσα σημεια που μου αρεσαν
εχασα και τον λογαριασμο στο τελος..
και τα παρατησα.......

ναι πολλα μου αρεσαν
...δεν ξερω ισως πολλα να τα εχω σκεφτει και απο μονη μου
η ισως να τα βρισκω οικεια γιατι καπου θα τα εχω ξαναδιαβασει

ετσι ειμαστε οι ανθρωποι
πιστευω οτι πολλοι σκεφτομαστε σε διαφορες φασεις
τα ιδια πραγματα
αλλα μετα τα αφηνουμε να μας προσπερασουν
μεχρι που καποιος με περισσοτερο μυαλο
περισσοτερο χρονο
περισσοτερη θεληση

τα λεει μαζεμενα
και ακομα λιγοτεροι
τα κανουν τροπο ζωης

-για μας τους υπολοιπους παραμενουν φιλοσοφιες
ισως γιατι εχουμε κανει τοσο μπερδεμενη τη ζωη μας που δεν μπορουμε πια να την υποστηριξουμε

δεν ξερω
σκεψεις κανω...

καληνυχτα Ηλια μου!

ολα θα πανε καλα... είπε...

@kryos:

Πέρασα να αφήσω μια ΄καλησπέρα και να προσθέσω στην απάντησή σου στό σχόλιό μου,μια εβδομάδα περίπου πριν,ότι κανέναν δε μπορούμε να κοροϊδέψουμε,και σίγουρα όχι τον εαυτό μας.

Αλεξάνδρα είπε...

Εχω διαβάσει το αφιέρωμά σου απ΄την πρώτη στιγμή που το ανάρτησες.

Είπα να βρω τον χρόνο που του αρμόζει για να απαντήσω.

Ξέρω πως δεν θα ξαφνιαστείς αν σου πω, πως δεν τον βρήκα.

Ξέρω πως θα με δικαιολογήσεις.

Ομως δεν θα σου πω αυτό. Θα πω ότι είναι πολλές οι φορές που ενώ ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε δεν το κάνουμε. Γιατί πάντα νομίζουμε πως υπάρχει χρόνος. Και υπάρχει όταν τον καλέσουμε.

Υπαρξιστής, όπως ο Επίκουρος δήλωσε προχθές και ο Yalom που ξέρω ότι σου αρέσει.

Προσωπικά είμαι πιο Σωκρατική...

Ολοι λέμε: "θέλω να είσαι απλά ο εαυτός σου" αλλά πόσο το στηρίζουμε και το πιστεύουμε αυτό;

Ανεξάρτητους οφείλουν να μας κάνουν οι γονείς μας και οι δάσκαλοί μας μα η πραγματικότητα δυστυχώς είναι άλλη. Μας εξουσιάζουν και τρελαίνονται όταν δεν μπορούν να μας ορίσουν.

Επίγνωση...

Το Σωκρατικό "Εν οίδα ότι ουδέν οίδα"... πόσοι το νοιώθουν;

ή το "δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα είμαι ελεύθερος" του Καζαντζάκη πόσο μακριά είναι από τα λόγια του Osho;

Να προσθέσω ότι οι άνθρωποι πρέπει να βάλουν την ευθύνη στη ζωή τους. Να μην την κάνουν πάσα δεξιά και αριστερά, μα να την θέλουν.

Αγάπη.... και ανοίγει ένα κεφάλαιο τεράστιο. Για τα εγκλήματα που έγιναν και γίνονται στο όνομά της...

Μα εκείνη στέκεται αγέρωχη δίπλα στην ελευθερία και την πίστη στη δύναμή της.

Φτωχοί όσοι δεν την ξέρουν και τυραννισμένοι.

Γιατί στην αγκαλιά της αγάπης όλα αντέχονται. Ολα γίνονται πιο όμορφα και γεννούν την ελπίδα...

Κανένας δάσκαλος δεν θα βάλει ΠΟΤΕ σε ένα παιδί καλούς βαθμούς γιατί ονειρεύεται κι ελπίζει...

Η ζωή μας ανήκει στην λογική κι όχι στην καρδιά κι έτσι για ένα χωράφι χωρίζουν αδέλφια κι οικογένειες...

Περίεργες προτεραιότητες βάλαμε...
σε φόντο σκούρο. Σκεπάζουμε τον ήλιο να μην βλέπουμε κατάματα το φως του, που δεν αντέχεται.

"Οποιος έχει πολλά δεν έχει τίποτα" μου είχε πει κάποτε ένας φίλος. Ημουν πολύ νέα και χαμογέλασα με την απλότητά του.

Τώρα ξέρω πως ήταν ότι πιο αληθινό είχα ακούσει.

Αν μόνο αλλάζαμε το έχω με το είμαι.... Αν...

Είναι υπέροχη η ανάρτησή σου και θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες, μέρες, μια ζωή...

Φιλιά

Αλεξάνδρα είπε...

Βγήκε σεντόνι που παραλίγο να έβγαινε ακόμα μεγαλύτερο.

Συγνώμη γι αυτό

μα σήμερα η ανάρτησή σου με κάλεσε μόνη της.

kryos είπε...

@ Talisker

Κάνεις σκέψεις Ελένη μου αλλά πολύ ουσιαστικές κατά την γνώμη μου .... έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι ....πολύ δύσκολα μπορούμε πλέον να υποστηρίξουμε τη ζωή μας και κάποιος που απλώς λέει τα αυτονόητα φτάσαμε στο σημείο να φαντάζει φιλόσοφος στα μάτια μας .

Σε μένα κάνει καλό στις δύσκολες στιγμές μου ..... σ εκείνες τις στιγμές που απλώς θέλεις να κατεβάσεις τα ρολά για να φορτίσεις τις μπαταρίες σου ...τότε μερικά λόγια και καλή μουσική έχουν τη δυνατότητα να σε συντονίσουν και πάλι με το όμορφο .

Να έχεις ένα υπέροχο βράδυ κούκλα μου !!!

Φιλιά !!!

kryos είπε...

@ Όλα θα πάνε καλά

Χαίρομαι πολύ για την καλησπέρα σου και για το ότι δεν με ξεχνάς ....θέλω να προσθέσω στη φράση σου δυο λέξεις :

" Στο τέλος - κανέναν δε μπορούμε να κοροϊδέψουμε,και σίγουρα όχι τον εαυτό μας"

Πιστεύω ότι μπορούμε να περάσουμε πολλά χρόνια χωρίς ούτε καν να υποψιαζόμαστε πως μόνοι μας παραμυθιαζόμαστε ...αλλά κάποτε θα έρθει η στιγμή για την εκ των έσω επανάσταση ...και κατά την άποψή μου πάντα είναι για καλό .

Ένα όμορφο βράδυ θα σου ευχηθώ !!!

Κι όλα θα πάνε καλά !!!

kryos είπε...

@ Αλεξάνδρα

Κατ αρχήν να σου πω ότι ειδικά εσύ ξέρεις ότι μου αρέσει να ανταλλάσουμε απόψεις και γνώμες .... και τα μεγάλα σχόλια είναι πάντα ευπρόσδεκτα .... αλλιώς θα φτάσουμε στο σημείο μόνο να χαιρετιόμαστε ....μην μου ζητάς λοιπόν συγνώμη για κάτι που μ ευχαριστεί και είναι ζητούμενο .

Ξέρω ότι ο χρόνος σου είναι περιορισμένος και χαίρομαι που τελικά βρήκες τον απαιτούμενο ώστε να περάσεις και να σχολιάσεις .

Και ο Osho ήταν Σωκρατικός .... συχνά τον μνημνόνευε στους λόγους του .... κατά την άποψη μου όμως ο Osho ήταν περισσότερο επαναστάτης όσον αφορά τους κανόνες την κοινωνίας ...ποτέ δεν θα αποδεχόταν πχ την τιμωρία του όπως έκανε ο Σωκράτης ....ούτε θα βιαζόταν φαντάζομαι να πιει το κώνιο για να μην ταλαιπωρήσει τους - επί της διαδικασίας -.

Να θεωρήσουμε δεδομένο ότι σήμερα κανένας - ούτε γονιός,ούτε δάσκαλος-δεν θα πάρει ένα παιδί για να το κάνει πραγματικά ανεξάρτητο σε σκέψεις και ιδέες ....πασχίζουμε να γεμίσουμε τα παιδιά μας κοινωνικά εφόδια για να αντιμετωπίσουν αργότερα τη ζούγκλα που εμείς δημιουργήσαμε για να ζήσουν ... επιπρόσθετα φοβόμαστε για το πόσο επαναστάτες θα μας βγουν γιατί ξέρουμε τι μπορεί να κάνει η πανίσχυρη πολιτεία και κοινωνία μας στους ανένταχτους που θα τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι ....δεν θα θέλαμε το δικό μας παιδί να γίνει δακτυλοδεικτούμενο .

Θα το μάθουμε την αγάπη αλλά θα περιμένουμε να το δούμε ντυμένο στρατιώτη και με το όπλο δίπλα .... θα του πούμε ότι κάποιες φορές επιτρέπεται να σκοτώνει και κάποιες άλλες όχι .... για την ίδια πράξη θα μπορεί να εισπράξει από παράσημο έως εγκλεισμό σε φυλακή ανάλογα με τις επιταγές εκείνης της ζούγκλας που λέγαμε.

Θα του μάθουμε την αγάπη αλλά θα του πούμε να κοιτάξει όταν θα επιλέξει σύντροφο να δει τι δουλειά κάνει κι αν έχει κανένα σπιτάκι για να μπορούν να τα "βγάλουν πέρα " -πάλι σε κείνη τη ζούγκλα .

Όλα λογικά και με χιλιάδες επιχειρήματα για να τα υπερασπιστεί κάποιος ...κι όμως εγώ έχω την εντύπωση ότι ζούμε λες και κάνουμε πρόβα για την επόμενη ζωή ....δεν αντιλαμβανόμαστε ότι ο θάνατος στέκεται πάντα δίπλα μας και οι μέρες μας είναι τόσο λίγες που μόνο τη χαρά θα έπρεπε να αναζητούμε ..... εμείς συνήθως αναλωνόμαστε σε μελλοντικά σχέδια .

Ίσως η λύση να είναι μόνο αυτή που λες κι εσύ ...ν αλλάξουμε το "έχω" με το "είμαι" ...ν αλλάξουμε το "έχεις" με το "είσαι" .... να το δείξουμε και στα παιδιά μας .... να γαληνέψουμε λίγο ..... να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τόσο το αύριο και να κοιτάξουμε λίγο γύρω μας .

Συχνά σκέφτομαι : " αν είχαμε ένα κοντέρ στο μέτωπό μας που κάθε μέρα κατέβαινε μέρες , θα ζούσαμε με τον ίδιο τρόπο ή θα θεωρούσαμε την κάθε μέρα πολύτιμη ? "

Να έχεις ένα υπέροχο βραδάκι κούκλα μου ...συμφωνώ με όλα όσα έγραψες

Φιλιά !!! και πολύχρονη και πάλι !!!

ποντίκι είπε...

Καλημέρα είπα;
Καλησπέρα τότε.
Δεν έχω να πω τίποτα απλά είναι έργο η ζωή.

Yannis Petsas είπε...

Είναι σαν να βλέπουμε το ποτάμι αυτό που ‘ναι η ζωή από διαφορετική όχθη. Κι όσο πάει το ποτάμι όλο και φαρδαίνει, τόσο οι όχθες κι απομακρύνονται. Αυτή μπορεί να είναι η ματιά ενός “τυφλού” ρεαλιστή όμως.

kryos είπε...

Καλώς ήρθες από το φτωχικό μου Σοφία μου ...

Πάντα τόσο φλύαρη είσαι πατριώτισσα ? :)

Θέλω να μου πεις αν με την λέξη "έργο" εννοείς κινηματογραφική ταινία ή κάτι σε έργο Ρίο - Αντίριο ... να ξέρω για να απαντήσω ανάλογα :)

Να έχεις ένα υπέροχο Σαββατόβραδο θα σου ευχηθώ !!!

ΥΓ Το ποντίκι που κολλάει ?

kryos είπε...

@ Yannis Petsas

Μου αρέσει η οπτική σου Γιάννη μου ...κι όσο πλησιάζουν οι όχθες τόσο αγριεύουν και τα νερά ... σε κάθε περίπτωση όμως κάποτε θα πρέπει να βουτήξουμε .

Να έχεις ένα όμορφο Σαββατόβραδο φίλε μου !!!

Tina είπε...

Σοφά λόγια. Δυστυχώς είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν τόσο καθαρό πνεύμα. Είναι απ' τους ανθρώπους που με αυτά τα σοφά λόγια σου υπενθυμίζουν τι είσαι, όταν το ξεχνάς μέσα από αρρωστημένες σκέψεις και φρικτά συναισθήματα που σου προκαλεί η κοινωνία. Γιατί η κοινωνία έχει τη δύναμη να σε κάνει να ξεχάσεις τις αρχές σου και να τις ποδοπατήσεις. Γιατί οι άνθρωποι έχουμε την τάση να αφηνόμαστε στη θέληση της μάζας και της επιτρέπουμε αδιαμαρτύρητα να μας εξουσιάζει. Όσο για το αν υπάρχει σκοπός ύπαρξης ή όχι, θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει...

Αχ! Τι ωραία που μας φέρνεις σε επαφή, μέσα απ' τις αναρτήσεις σου, με τέτοιυς σπουδαίους ανθρώπους! Καλό απόγευμα!!!

ολα θα πανε καλα... είπε...

Η φωτογραφία-πίνακας με τα παιδιά και τις κούνιες πολύ μου αρέσει.Με κάνει να ονειρεύομαι.

LOCKHEART είπε...

Ειναι εκπληκτικός ο OSHO εχει βοθησει με τις γραφες του στην αυξηση της επιγνωσης και την συνειδητότητας

kryos είπε...

@ Tina

Τίνα μου σίγουρα γράφεις σωστά την ηλικία σου ?

Κάθε φορά που σε διαβάζω σκέφτομαι ότι ίσως τελικά να υπάρχει ελπίδα ....ότι ίσως τα πράγματα να μην είναι και τόσο χάλια όσο φαίνονται .

Σ ευχαριστώ για την άισθηση που αφήνεις !!!

Να έχεις μια υπέροχη μέρα θα σου ευχηθώ !!!

kryos είπε...

@ Όλα θα πάνε καλά

Καλημέρα κυρία μου με το πιο υπέροχο nick της γειτονιάς !!!

Κι εγώ την έχω εκεί κάτω για να μου θυμίζει ότι αυτά που χρειαζόμαστε δεν είναι πολλά .... για πυξίδα ...χαίρομαι που έγινε αιτία για να ονειρευτείς .

Να έχεις μια πολυ όμορφη μέρα θα σου ευχηθώ !!!

kryos είπε...

@ Lockheart

Καλώς ήρθες από το φτωχικό μου φίλε μου

Θέλα να πω με την ευκαιρία ότι περνάω όποτε βρίσκω χρόνο από την σελίδα σου αν και σιωπηλός....μου αρέσουν οι αναρτήσεις σου ...ξέρω ότι έχεις ασχοληθεί κι εσύ εκεί με τον Osho .

Να έχεις μια υπέροχη μέρα θα σου ευχηθώ !!!

Tina είπε...

Κι όμως, το Μάρτιο έκλεισα τα 15! Αχ, ειλικρινά με τιμούν τα λόγια σου! Ανυπομονώ να δω επόμενη ανάρτησή σου.
Να έχεις ένα χαρούμενο απόγευμα!!!

ΕΥΟΙ! είπε...

ήμουν στο νησάκι
μαζί με τον πατέρα μου
και τους φίλους μας
όλοι φορούσαν πορτοκαλί
και πορφυρά
καλοκαίρι στον Άγιο Νικόλα...
καθισμένος κάτω από τις ελιές
στον κήπο
τον είδα και τον άκουσα
με μια σημαδιακή για τη ζωή μου
ηδονική συνενοχή
πως συμμετέχω σε κάτι ευρύ
άπιαστο ελεύθερο
που η παιδική μου καρδιά
μόνο σαν κρυφό φωτεινό παιχνίδι
μπορούσε να το απορροφήσει...

Νεράιδα της βροχής είπε...

καλησπέρα Ηλία μου...

ένα χάδι ήρθα ν' αφήσω μέσα στα λόγια που έχεις ακουμπήσει. έτσι όπως ξέρουν κι αυτά να μαλακώνουν τις ψυχές, έτσι απαλές εύχομαι να είναι οι μέρες τούτες...

φιλιά βρόχινα μάτια μου...

evaggelia-p είπε...

"Δεν θέλω να προσηλυτίσω κανέναν.
Θέλω, απλά, ο καθένας να είναι ο εαυτός του."

Τόσο απλό, τόσο δύσκολο.

Το καλύτερο μάθημα νομίζω ότι το παίρνουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό, αρκεί να βρούμε το χρόνο και τη διάθεση να τον αφουγκραστούμε. Μέσα μας κρύβονται οι μεγαλύτερες αλήθειες, και δεν είναι οι ίδιες για τον καθένα. Διαφέρουν. Γι' αυτό και τα διδάγματα των άλλων δεν πρέπει να υιοθετούται 100%, όχι αν δεν συμβαδίζουν με την δική μας εσωτερική φωνή.

Σου εύχομαι Καλό Πάσχα, με υγεία και ό,τι αγαπάς.

Πολλά φιλιά :)

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Kαλό Πάσχα και καλή ανάσταση Ηλία .

Με αγάπη και ειρήνη .

kryos είπε...

@ Τίνα

Τίνα μου ότι έγραψα το πίστευα ..... και το πιστεύω :)

Καλές γιορτές να έχεις , Καλό Πάσχα κι ότι

επιθυμείς !!!

Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ ανυπομονώ να δω επόμενη

ανάρτησή μου ..... ελπίζω να γινει σύντομα γιατί με

βαρέθηκε κι ο Osho :)

Ένα υπέροχο βραδάκι για σήμερα θα σου ευχηθώ !!!
Χαίρομαι που περνάς κούκλα μου !!!

kryos είπε...

@ ΕΥΟΙ

Καλώς ήρθες από το φτωχικό μου ΕΥΟΙ ....

Πολύ όμορφο το ποίημα που μου άφησες .... σ

ευχαριστώ ... είναι εκείνες οι πρώτες στιγμές

συνείδησης όπου βαθιά μέσα μας καταλαβαίνουμε ότι

συμμετέχουμε σε κάτι πιο ευρύ ... και μακάρι να

κρατούσαμε για πάντα εκείνη τη παιδική καρδιά που

μπορεί να απορροφήσει και να συντονιστεί με το

μαγικό που συμβαίνει δίπλα μας ...που μπορεί να

βλέπει γύρω , φωτεινά παιχνίδια να εξελίσσονται

...που μπορεί να μην προσπερνάει .

Καλές γιορτές θα σου ευχηθώ !!!!

Καλό Πάσχα με αγάπη και γαλήνη !!!

kryos είπε...

@ Νεράιδα της βροχής

Καλώς την ..... χαίρομαι γι αυτό το χάδι που σκέφτηκες να μου αφήσεις νεράιδα μου .... χαίρομαι για τις ευχές σου που πάντα είναι πασπαλισμένες με μαγεία .... και με ξόρκια αληθινά που πιάνουν .

Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω άλλες σκληρές μέρες στη ζωή μου .... εύχομαι για όλους μας με τη σειρά μου εκείνες τις απαλές μέρες που μνημονεύεις .

Και για σένα εύχομαι να μπορέσεις να διατηρήσεις πάντα στη ζωή σου αυτή τη μαγεία που χρωματίζει τις μέρες ..ξέρω ότι θα τα καταφέρεις είτε το ευχηθώ εγώ είτε όχι ....οπότε εύχομαι εκ του ασαφαλούς :)

Καλό βράδυ κούκλα μου !!!

Φιλιά βρόχινα !!!

kryos είπε...

@ Evaggelia -p

Συμφωνώ 5ο % μαζί σου καλή μου φίλη ...μέσα μας κρύβονται οι αλήθειες κι εκεί στην ψυχή μας ειναι αποτυπωμένες ... το μόνο που χρειάζεται είναι να σκύψουμε και να την αφουγκραστούμε .

Όμως δεν διαφέρουν οι αλήθειες μας .... μπορεί να μεταφράζονται διαφορετικά στο πέρασμα του χρόνου αλλά ο πυρήνας και η ουσία παραμένει αυθεντικό πολύτιμο υλικό ... πολλοί δρόμοι αλλά όλοι θα οδηγήσουν στον ίδιο προορισμό .....στο πραγματικά σημαντικό ....άποψη μου φυσικά όλα αυτά :)

Θα σου ευχηθώ κι εγώ καλές γιορτές ...καλό Πάσχα ... υγεία και χαρά σε σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα .

Φιλιά κούκλα μου !!!!

kryos είπε...

@ Κωνσταντίνος

Σ ευχαριστώ που με σκέφτηκες και πέρασες φίλε μου Κωνσταντίνε .... θέλω να σου ευχηθώ κι εγώ καλές γιορτές , καλό Πάσχα , υγεία , και άπειρες στιγμές χαράς και δημιουργίας .

Τα καλύτερα είναι μπροστά !!!

ολα θα πανε καλα... είπε...

Πέρασα να σου αφήσω μια καλησπέρα και να σου πω καλή Ανάσταση,ανάταση,και τα σχετικά...
Να σαι καλά.

ποντίκι είπε...

Καλημερα κρυε.... τις ευχές μου για καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.
Εργο εννοώ..Αυτό που δημιούργισε Αυτός.. Η Ζωή είναι ένα μεγάλο έργο...
Αναφέρωμε σε αυτό που έγραψες..
Οχι σε υλικά πράγματα όπως ταινία...
Το ποντίκι είναι το χρόνιο παρατσούκλι μου.. Mouse just so small.
Και φλίαρη δεν γίνομαι ποτέ.. λίγα και καλά... αρκεί να έχεις να πεις λόγια... τα πολλά λόγια είναι και ανόητα (καμια φορά).
Σε ευχαριστώ που πέρασες από το blog μου και πάλι καλές γιορτές/.

fractal είπε...

Να ευχηθώ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ με βεγγαλικά που ποτέ δεν θα σβύσουν, Να γίνουν αστέρια..

kryos είπε...

@ Όλα θα πάνε καλά

Χαίρομαι κάθε φορά που με σκέφτεσαι και περνάς κούκλα μου .... Καλή Ανάσταση και σε σένα με υγεία , χαρά και εσωτερική γαλήνη ...το ίδιο εύχομαι και σε μένα .

Κι όλα θα πάνε καλά !!!

kryos είπε...

@ Ποντίκι

Καλή Ανάσταση ..... καλό Πάσχα ..υγεία και χαρά σε σένα και στα αγαπημένα σου πρόσωπα Σοφία μου !!!

Αν το έργο είναι του Θεού να μην ξεχνάμε ότι πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος και οι επιλογές του .

Συμφωνώ ότι πολλές φορές τα πολλά λόγια είναι φτώχια αλλά ορισμένες φορές χρειάζονται για να μπορούμε να ανταλλάσουμε απόψεις και να επικοινωνούμε ...ειδικά σε ένα μέσο όπως αυτό ....αλλιώς θα καταντήσουμε στο τέλος μόνο να χαιρετιόμαστε. :)

Να σου ευχηθώ και όλα τα καλά στα χαρούμενα που είναι μπροστά σου ..να ζήσετε πάντα ευτυχισμένοι ...γεροί και δυνατοί ..πάντα με χαμόγελο !!!

Yannis Petsas είπε...

Ηλία μου έτυχε να 'μαι εδώ έξω, καλησπέρα και καλή Ανάσταση να έχεις.

kryos είπε...

@ fractal

Tα βεγγαλικό που δεν σβύνει δεν είναι ένα fractal που εκρήγνυται ?

Σ ευχαριστώ για τις ευχές σου αγαπητό μου αναρχοαυτόνομο σωματίδιο ..να σου ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου ότι επιθυμείς να το δεις να ζωντανεύει μπροστά σου ....υγεία και χαρά σε σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα !!!

Κι ένα υπέροχο βραδάκι για σήμερα !!!

kryos είπε...

@ Yannis

Φίλε μου Γιάννη χαίρομαι ειλικρινά που ο δρόμος σου πέρασε και από το φτωχικό μου .... να σου ευχηθώ κι εγώ από την καρδιά μου υγεία χαρά και ότι αγαπάς ...δεν θέλουμε πολλά για να αισθανόμαστε όμορφα ...μας εύχομαι αυτά τα λίγα που κάνουν τη διαφορά .

Να σου πω επίσης ότι χαίρομαι που υπάρχεις σ αυτή τη γειτονιά...μου αρέσει η οπτική σου πάνω στα πράγματα .

Καλό βράδυ !!!

Yannis Petsas είπε...

Αν δεν έχεις κάτι άλλο, πήγαινε στο 90,4, διαβάζει η maira del mar, για μια ώρα ακόμα. Ευχαριστώ για την εκτίμηση. Καλό βράδυ.

3 parties a day είπε...

Πολύ τον "πάω" τον Osho... Δεν ξέρω αν θυμάσαι πόσο κατηγορήθηκε για τις Ρόλς Ρόυς του... Κι όμως, ήταν ένας από τους τρόπους να παραμείνει πιστός στην ίδια του τη διδασκαλία...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!
Εξάρτηση....
Και τα θρησκευτικά κινήματα στις εξαρτήσεις στηρίχτηκαν και αποβλέπουν. Από εδώ ξεκίνησαν πόλεμοι και πάθη, έχθρες και εμπάθειες κοινωνιών

ΚΑΛΗ ΣΟΥ/ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, όπως ο καθένας την εννοεί!!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

Καλή Ανάσταση,καλέ μου φίλε!
Τις ευχές μου για υγεία, αγάπη και ομορφιά γύρω σου!
Θα έχω διαβάσει ακόμη τους θησαυρούς της σκέψης σου, θα μου επιτρέψεις όμως να το κάνω όπως εγώ θέλω, να είμαι εκατό τοις εκατό στα γραφόμενά σου. Εχω διαβάσει "ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ" του Οsho και με περιμένει προκλητικά μια σειρά βιβλία του στη βιβλιοθήκη της αδερφής μου!
Να περάσεις όμορφα!
Την καλησπέρα μου!

kryos είπε...

@ 3 parties a day

Έχεις δίκιο ...όμως όπως είχα πει και σ ένα παραπάνω σχόλιο ο Osho ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με την ταπεινότητα .... δεν θα έβρισκε τον λόγο να μην "παίξει" με οτιδήποτε συναντούσε στο δρόμο του .

Να σου ευχηθώ με την ευκαιρία ότι επιθυμείς κούκλα μου ....υγεία,χαρά και άπειρες στιγμές πληρότητας !!!

Σ ευχαριστώ που πέρασες ....

kryos είπε...

@ Γλαρένια

Σου εύχομαι ότι επιθυμείς κι εσύ κούκλα μου !!!

Υγεία , χαρά σε σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα κι ότι επιθυμείς να το δεις να ζωντανεύει μπροστά σου !!!

Χάρηκα που πέρασες !!!

Φιλιά !!!

kryos είπε...

@ Κόκκινη ομπρέλα

Καλή μου φίλη και συμπατριώτισσα , να σου ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου υγεία , χαρά κι ευτυχία σε σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα .... ότι επιθυμείς να το συναντάς στην επόμενη στροφή του δρόμου σου !!!

Φυσικά και θα σου επιτρέψω ότι θελήσεις ως προς την ανάγνωση :) χαίρομαι που πέρασες από το φτωχικό μου .

Φιλιά !!!

Ανώνυμος είπε...

συγκλονιστικά όντως τα λόγια του osho αλλά και εξοργιστικά μαζί. Μετά το όμορφο τραγούδισμα στ'αυτί σου μένει η πίκρα του έξω κόσμου.

Κάνε ένα βήμα έξω και θα καταλάβεις.

Εγώ πάντα ένιωθα προδομένος από τη ζωή. Μου έδωσε ένα απίστευτο δώρο που δεν μπορούσα να το μοιραστώ με κανέναν. Και μετά με έριξε εκεί έξω.

Με λίγα λόγια "ένα βράδυ, κάθισα την ομορφιά στα γόνατά μου. Και τη βρήκα πικρή. Και την έβρισα".

Αυτό που δε λέει ο osho και ο κάθε osho είναι πώς θα κάνουμε το θαύμα καθημερινότητα. Εμένα η καθημερινότητα με τρώει. Με σκοτώνει. Δεν μπορώ να ζήσω με συμβιβασμούς γιατί αυτό που μου έδωσε η ζωή είναι ασυμβίβαστο.

Πρέπει να δουλέψω, να βγάλω λεφτά, να πληρώσω το νοίκι, να βλέπω ανθρώπους μέσα και έξω από τη δουλειά, κι αν προσπαθήσεις να επικοινωνήσεις τα μυστικά της ύπαρξης με τους γύρω σου, η ευτέλεια βασιλεύει.

Οπότε ο osho με αφήνει και πάλι στην καταραμένη μου μοναξιά.

Όλα τα άλλα τα ακούω σα λόγια, μια απ' τα ίδια, προσπάθεια να μη νιώσουμε μόνοι μας, ακόμα κι εδώ μέσα.

kryos είπε...

@ ανώνυμος

Σε διάβασα πολύ προσεκτικά φίλε μου και νομίζω ότι μπορώ να σε καταλάβω....ναι , κατά κάποιο τρόπο έχεις δίκιο ..τα λόγια του είναι ένα όμορφο τραγούδισμα και αυτό το τραγούδι μπορεί να σταματήσει κλείνοντας το βιβλίο και μπαίνοντας στην ομίχλη της καθημερινότητας .

"Αυτό που δε λέει ο osho και ο κάθε osho είναι πώς θα κάνουμε το θαύμα καθημερινότητα."

Γνώμη μου είναι και το γράφω πολλές φορές στο τετράδιο μου πως το άθλημα αυτό είναι προσωπικό ...και κανένας άλλος δεν μπορεί να το παίξει για μας .... κι έτσι θα πρέπει να είναι ... είναι δώρο αυτή η ζωή .... το μόνο που μας λείπει είναι η "ματιά" που θα την κάνει να φαντάζει έτσι όπως πραγματικά είναι... συνήθως αυτό συμβαίνει μόλις απειληθεί ...δυστυχώς μόνο μέσα από πόνο παίρνουμε μαθήματα προτεραιοτήτων ...τότε ,και αν αντέξουμε, φαντάζει πιο εύκολο να αφήσουμε πίσω μας τις μικρές μας περιουσίες με στόχο μια πιο ουσιαστική ζωή με επιλεγμένους ανθρώπους γύρω μας ....τότε ακόμη και η καθημερινότητα φωτίζεται από ομορφιά που υπάρχει γύρω μας αλλά δεν προσπερνάμε πλέον .

Μέχρι τότε θα αναλωνόμαστε μέσα σε συνεχές νοητικό τρέξιμο , μέσα σε προθεσμίες και στόχους που αμέσως θα ξεχνάμε μόλις τους καταφέρουμε ...θα ζούμε τη ζωή μας σαν να είναι πρόβα για την επόμενη .

Πιστεύω φίλε μου πως δεν χρειαζόμαστε και πολλά για να είμαστε καλά ..ίσως τα έχουμε και δεν τα εκτιμάμε .... και για να φύγω λίγο από τη θεωρία θα σου πω ότι η χώρα μας ,με όλο το μπάχαλο που επικρατεί , βρίσκεται μέσα στις πρώτες 30 από τις περίπου 300 σε επίπεδο ευημερίας ..ίσως χρειάζεται να κάνουμε εισαγωγές ευτυχίας από άλλες χώρες που δεν έχουν οι κάτοικοί τους ούτε πόσιμο νερό στα σπίτια τους .

Χάρηκα που πέρασες από το φτωχικό μου ..θέλω να κλείσω το σχόλιο μου με μια φράση από μια ταινία που είδα πρόσφατα :

"Μπορεί να είναι ο καθένας μας μονάχος του σ αυτό τον κόσμο , αλλά όλοι μαζί έχουμε το ίδιο πρόβλημα" ... και είναι στο χέρι μας να αφήσουμε στην άκρη το ευτελές και να μοιραστούμε το όμορφο .

Να έχεις ένα όμορφο βράδυ θα σου ευχηθώ !!!

Ανώνυμος είπε...

σ'ευχαριστώ για την απάντησή σου...

Torero είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
skyla είπε...

kai pali eyxaristo gia thn apanthsh soy. Etoimasa ena blog, tha xaro na pernas poy kai poy na rixneis mia matia.
:)

kryos είπε...

@ skyla ? :)

Θα βάλω τα καλά μου και θα περάσω .... χαίρομαι που το αποφάσισες .